Čarobnjak iz Valjeva

0

Miloš Teodosić, plejmejker srpske košarkaške reprezentacije, osim što se zajedno sa svojim saigračima i drugovima okitio srebrnom medaljom na tek završenom Svetskom prvenstvu u Španiji, našao se i u najboljoj petorci ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u košarci.
Miloš je rođen 19. marta 1987. godine u Valjevu. Porodica Teodosić, otac Miodrag, majka Zorana i sinovi Jovan i Miloš su 90-ih godina živeli kod bake Božidarke Trifunović, u valjevskom naselju Kosančićev venac. Koš je bio postavljen na garaži u babinom dvorištu. Mali Miloš je prvo hteo da bude fudbaler. Branio je dve godine za lokalnu Budućnost, međutim, stariji brat Jovan je išao na košarkaško igralište kluba Student, koje se nalazilo u blizini. To je bilo i presudno da se sa fudbala prebaci na košarku. Otac Miodrag kaže da Miloš u detinjstvu nije bio nemiran koliko neposlušan i kada nešto reši, tu nema boga da se nešto promeni. Uvek je sve radio sa žarom, ima karakter, a njegove odluke su neprikosnovene. Bio je ratoboran od malih nogu i voleo je da u svemu bude prvi.
Za njegov uspeh najzaslužniji je valjevski trener Milovan Beli Teofilović, koji je prepoznao njegov talenat. Njegovi najbliži kažu da je Miloš čudan, stabilan, čvrst, oštrouman, sve što je potrebno da izraste u vrhunskog sportistu. Samo naizgled hladan, smiren, koncentrisan, pomalo odsutnog pogleda, u stvari Teo je unutra vulkan koji mnogo brzo proradi.
– Ta transformacija iz hladnog u vruće i obrnuto jeste njegova velika pozitivna osobina – kaže otac Miodrag.
Idoli su mu bili bivši košarkaški asovi Predrag Danilović i Dejan Bodiroga. Za sebe kaže da je borac i da ne voli da gubi.
Slobodnog vremena nema. Ne čita previše, nije mnogo na internetu, ponekad odigra plejstejšen, a najviše voli kada mu dođu drugari iz Valjeva ili Beograda. Tada izlazi sa njima, druže se i zabavljaju. Ne dolazi često u rodni grad, a kad dođe, boravi u kući bake Božane.
Počeo je u Studentu, a u Metalcu je bio samo šest meseci pre prelaska u Beograd, u FMP. Imao je samo 13 godina i išao u sedmi razred kada je došla ponuda od FMP-a.
– Seli smo u porodici za sto, razmotrili sve argumente za i protiv i odlučili da odem. Nije bilo lako, ali ako imate jasan cilj u životu, onda morate biti spremni na žrtve.
Zbog istančanog osećaja za dodavanje i neverovatne maštovitosti na parketu, njegovi potezi umnogome podsećaju na slavnog Medžika Džonsona. Zbog čudesne igre, posebno u reprezentaciji, nazivaju ga čarobnjakom.
Hedonista je po prirodi, kada su veselja u pitanju, sa svojim bratom Jovanom, vodi glavnu reč. Često ističe da je veliki navijač Crvene zvezde. Stalno na granici između heroja igre i tragične figure, Miloš Teodosić je ili omrznut ili obožavan od fanova košarke širom Evrope, ali jedno je sigurno, žene ga prosto obožavaju i mnoge dame su počele da prate ovaj sport i da bodre naše orlove upravo zbog njega. Četiri godine bio je u vezi sa odbojkašicom Majom Ognjenović. I kada su svi pomislili da će dvoje sportista svoju veliku ljubav krunisati brakom, njih dvoje su se razišli. Razlog za rastanak, kako se šuškalo, bio je život na velikim razdaljinama, odnosno česta i duga razdvojenost zbog sportskih obaveza učinili su da se velika ljubav ugasi. Maja i Miloš su se upoznali 2008. godine i odmah zavoleli. Zaljubljeni su pobeđivali udaljenost i obaveze, a onda su se skrasili u Atini, gde su oboje igrali za Olimpijakos. Miloš je potom dobio angažman u Moskvi, veza je potrajala još godinu i po dana. A onda su počeli problemi, pa je na kraju stigao i raskid.
Miloša su povezivali i sa nekim ženama sa srpske javne scene, ali on ne mari za novinske napise. Teo ima i svoj ritual i to kad šutira slobodna bacanja. Prvo dodiruje čelo, pa dres, pa na kraju šorts i tek onda šutne slobodno bacanje.
– To je ritual za sreću, ali i pozdrav za nekoga.
A za koga, nije hteo da otkrije.
Miloš trenutno igra za moskovski CSKA, sa kojim je obnovio ugovor.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here