Đuro Milić
Marko Čadež

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) učestvovao je danas na sastancima srpske delegacije sa najvišim predstavnicima Ukrajine, Grčke, Filipina i Malte, a koji su održani na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Na sastanku srpske delegacije, koju predvodi ministar spoljnih poslova R. Srbije Marko Đurić, sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Andri Sibigom (Andrii Sybiha), dogovoreno je jačanje privredne saradnje srpske i ukrajinske strane i organizacija zajedničkog poslovnog foruma dve privrede u Ukrajini.

Čadež ističe da je sastanak sa Sibigom bio veoma uspešan i da PKS već ima jako dobru saradnju sa Privrednom komorom Ukrajine.

„Dogovorili smo prilikom poslednje posete njihove delegacije Beogradu da u što skorije vreme održimo i poslovni forum u Ukrajini. Dobili smo punu podršku njihovog ministarstva spoljnih poslova. Takođe, dobili smo punu podršku kada je u pitanju priprema naših kompanija za buduće poslove u Ukrajini na obnovi i izgradnji, kao i plasmanu naših proizvoda“, rekao je Čadež.

Nakon sastanka sa predstavnicima Ukrajine, srpska delegacija razgovarala je sa ministrom inostranih poslova Grčke Jorgosom Jerapetritisom (Georgios Gerapetritis) sa kojim je bilo reči i o aktivnostima na širenju poslovanja srpskih trgovačkih kompanija iz oblasti kozmetike i sportske opreme u Grčkoj.

„Naše kompanije i srpski trgovački lanci iz oblasti kozmetike i sportske opreme već imaju svaka po tridesetak svojih prodavnica širom Grčke i jako uspešno napreduju na tom tržištu otvarajući sve više i više novih radnji, šireći svoj lanac prodavnica“, istakao je Čadež.

Predsednik PKS dodaje da je na sastanku sa grčkom delegacijom bilo reči o ulaganjima kompanija iz te zemlje u Srbiji, pogotovo kada su u pitanju građevinska industrija i razvoj tržišta nepokretnosti.

Delegacija Filipina, koju je predvodio ministar inostranih poslova Filipina Enrike Austrija Manolo (Enrique Austria Manalo), zainteresovana je za inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji, napominje Čadež.

„Njima je jako zanimljiv inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji, zbog mnogo ostrva koje ta zemlja ima u svom sastavu, a kako bi uspeli da svom stanovništvu obezbede brzu i kvalitetnu zdravstvenu negu“, ukazao je Čadež.

Tokom dana nastavljene su aktivnosti naših izaslanika na aktivnostima predstavljanja potencijala srpske privrede ali i nauke, te je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Malte Ianom Borgom (Ian Borg) dogovoreno povezivanje naučno-istraživačkih zajednica BIO4 kampusa u Beogradu i The Malta Life Sciences Park-a (MLSP).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here