Đorđe Krstić

Japanske kompanije zainteresovane su za nova ulaganja u Srbiji, širenje svojih investicija na sektor tekstilne, mašinske industrije, prehrambeno-prerađivački sektor i inovativnu poljoprivredu, kao i za saradnju sa našim industrijskim parkovima i inovativnim kompanijama, izjavio je danas u Tokiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Državno-privredna delegacija Srbije, koja boravi u trodnevnoj poseti Japanu, imala je danas niz sastanaka sa predstavnicima japanskih korporacija, poput kompanije Itoču (Itochu), Micubiši (Mitsubishi), Tošiba (Toshiba), sa kojima su dogovoreni dalji sastanci i nastavak saradnje na ostvarivanju zajedničkih projekata.

Predsednik PKS je ocenio današnji dan kao veoma uspešan za srpsku državno-privrednu delegaciju i naveo da postoji ogroman potencijal za saradnju srpskih i japanskih kompanija i produbljivanje već postojeće saradnje.

U kompaniji „Itoču“, koja je već prisutna u Srbiji u sektoru energetike sa velikim projektom na deponiji „Vinča“, a posluje u svetu u brojnim oblastima, razgovaralo se o mogućim investicijama u tekstilnu industriju Srbije.

„Oni su ogromni kada je u pitanju tekstilna industrija i moda, a ponudili smo im saradnju sa izuzetno dobrom kompanijom Luss Textile iz Raške, koja već sada radi za najveće brendove poput ‘Monklera’, ‘Ripleja’, ‘Filipa Plejna’. Luss Textile ima dovoljno kapaciteta i grade novu fabriku, a postoji veliko interesovanje japanske strane da se razgovara o mogućim poslovima kod nas“, rekao je Čadež.

Sa istom kompanijom, odnosno njihovim delom koji se bavi mašinskom industrijom, bilo je reči o potencijalima „Majnd parka“, najvećeg privatnog industrijskog parka u Srbiji i jednim od najmodernijih u Evropi, a u kojem se proizvodi „Simensov“ tramvaj, kako bi eventualno deo svojih aktivnosti prebacili u srpski industrijski park.

„Njima je evropsko tržište izuzetno važno. Danas ne možete da poslujete na evropskom kontinentu ako nemate bar deo proizvodnje u Evropi, a zbog logističkih i operativnih troškova. Ideja im se jako dopala i već smo organizovali naredne sastanke“, objašnjava Čadež.

Takođe, sa japanskim partnerima se razgovaralo o njihovom daljem investiranju u preradu hrane u Srbiji.

„Oni su već prisutni u našoj zemlji, kupili su jednu kompaniju za preradu voća i povrća iz Srbije i jednu kompaniju za pakovanje, a te srpske kompanije su utrostručile svoje prihode od kada su u vlasništvu japanskih partnera“, kaže predsednik PKS.

Dodaje da je japanskim kolegama predočena mogućnost saradnje sa srpskim poljoprivrednim institutima koji se bave inovativnim tehnologijama za poljoprivredu, kao što je institut „Bio Sens“.

„Sa nama je i kompanija Bitgear (Bitgir) koja već sada radi širom sveta nešto što je zaista fantastično kada su u pitanju tehnologije senzora, štedeći ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom 30 do 40 posto troškova u navodnjavanju i đubrivu. To su stvari koje su ih zanimale i koje žele da čuju“, istakao je Čadež.

Srpska delegacija posetila je i „Micubiši“ korporaciju, koja je aktivna u brojnim industrijama u svetu, gde se razgovaralo o mogućnostima dalje saradnje, posebno sa srpskim industrijskim parkovima, dok su predstavnici domaće porodične inovativne kompanije „Mikroelektronika“ imali razgovore u „Tošibi“.

Čadež ističe da Japan ima velike kompanije, konglomerate, i da su im potrebne male srpske inovativne tehnološke kompanije koje mogu da svojom kreativnošću doprinesu bržem poslovanju i razvoju japanskih korporacija.

„Srbija danas jeste destinacija budućnosti za inovacije i inovativnost koju svi vide i to je ono što se promenilo u proteklih deset godina i što su naši prijatelji iz Japana primetili“, zaključio je Čadež.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here