Boban Ristić

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i NR Kine, koji je danas stupio na snagu, otvara novu eru u ekonomskim odnosima dveju zemalja, a omogućiće srpskim kompanijama da mnogo bolje i kvalitetnije posluju na kineskom tržištu, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). 

Čadež je u Novom Sadu na predstavljanju Sporazuma privrednicima pozvao sve naše kompanije da se povežu sa Predstavništvom PKS u Šangaju i da uz podršku Komore, kako je rekao, zajedno krenemo u analizu i istraživanje kineskog tržišta i povezivanje sa poslovnim partnerima.

O benefitima Sporazuma u Gradskoj kući u Novom Sadu, govorili su Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, Li Ming, ambasador NR Kine u Srbiji, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije i Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

Čadež je ukazao da Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i NR Kine ne znači samo veći izvoz na tržište od 1,4 milijardi potrošača već i kvalitetnije poslovanje uz manje logističke troškove i procedure. Kako je dodao, zajedno sa kineskim partnerima radiće se na što boljoj primeni ovog dokumenta i prevazilaženju eventualnih izazova.

Čadež ističe da će prve pozitivne efekte osetiti naši proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i podseća da su već od danas nulte carine za 60 odsto proizvoda.

– PKS će nastaviti da kroz mrežu regionalnih komora informiše naše privrednike o svim detaljima sporazuma, kako da ostvare svoja prava i koje su sve procedure kako bi što efikasnije poslovali i izvozili na kinesko tržište – poručio je Čadež.

Podseća da je Srbija treća evropska zemlja koja ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, zemljom koja je pokretač svetske trgovine.

Sporazumom o slobodnoj trgovini Srbije i NR Kine obuhvaćeno je više od 20.000 proizvoda. Obuhvaćeno je 10.412 srpskih proizvoda (tarifnih pozicija) i 8.930 kineskih. To znači da je 60 odsto odmah oslobođeno carina, a u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe.

Kompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom moraju da dokažu da je 50 odsto vrednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

Svi detalji Sporazuma nalaze se na sajtu Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, a ministar Momirović je zahvalio predsedniku Čadežu i PKS na velikoj podršci prilikom pregovaranja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here