Printscreen

Memorandum o razumevanju između Evropske unije (EU) i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima i početak proizvodnje električnog automobila „Fijat Grande Panda” u Kragujevcu, prilika je za uspostavljanje novog poverenja u Srbiji, regionu i sa EU, zasnovanog na zajedničkim ekonomskim interesima i činjenicama, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Ne samo što će Memorandum sa EU, proizvodnja „električne pande“, planirana izgradnja “mega” fabrika za baterije i širenje mreže punjača duž puteva u zemlji, omogućiti razvoj povezanih privrednih delatnosti, nego će i osnažiti region da se ujedini i nastupa kao „jedan igrač“, izjavio je Čadež gostujući na TV Pink.

– Sporazum sa EU omogućava da uspostavite poverenje, a sledeće poverenje treba da bude regionalno, jer je ceo region bogat retkim mineralima namenjenim za proizvodnju zelene energije. Sada imamo novu šansu da razgovaramo o činjenicama i da kao region budemo jedan igrač – ukazuje predsednik PKS.

Napominje da su Memorandum sa EU i proizvodnja električnih automobila strateški koraci koji će Srbiju pogurati deceniju unapred u smislu ekonomskog razvoja.

Kaže da nakon ovih značajnih odluka države u kontekstu privrednog razvoja, sledi otvaranje „mega“ fabrika za proizvodnju baterija, a da u takve projekte ulaze ogromne automobilske korporacije.

PKS i njen Centar za Cirkularnu ekonomiju, dodaje, radi na projektima koji se tiču upotrebe vodonika i njegovoj primeni u industriji, a u saradnji sa Savezom za vodonik iz Nemačke.

– Postaćemo zemlja koja je od presudnog značaja za zelene tehnologije u Evropi. Već sada svaki treći vetrogenerator u Evropi dolazi iz Subotice – navodi Čadež.

Sve to, kaže, omogućiće da Srbija i region brže postanu, prvo deo jedinstvenog ekonomskog tržišta Evropske unije, a zatim i njene punopravne članice.

4 COMMENTS

  1. Cadez ti i tvoji istomisljenici da se odselite gde su te mineralne sirovine i tamo da zivite,blizu dge ce poceti kopanje.

  2. Kakvo crno poverenje???
    Pa njima je cilj samo resursi Srbije nista vise!!!Stalo im je do Srbije kao do lanjskog snijega HOĆE LI SE IKAD OPAMETIT???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here