Bugarska sudi sudijama!

0

Savet će protiv sudija pokrenuti disciplinski postupak zbog toga što su putem telefona kontaktirali sa 27.godišnjim Krasimirom Georgijevim, protiv koga se vodi istraga zato što je za istaknute položaje u pravosudnom sistemu nudio mito u vrednosti od 200.000 evra.

Svih 12 osumnjičenih sudija poriču krivicu, ali je već pet osoba, uključujući i dva člana Vrhovnog pravosudnog saveta, podnelo ostavku, javio je Rojters.

Otklanjanje korupcije iz pravosudnog sistema od presudne je važnosti u nastojanju Bugarske da povrati poverenje Evropske unije, koja joj je prošle godine uskratila pristup milionima evra pomoći zbog neuspeha u borbi protiv organizovanog kriminala i zloupotrebe službenog položaja.

Nova bugarska vlada desnog centra, koja je dužnost preuzela u julu, obećala je da će prekinuti veze poslovnih ljudi i korumpiranih istaknutih zvaničnika i okončati praksu njihovog nekažnjavanja.

Vrhovni pravosudni savet Bugarske obustavio je sva imenovanja na administrativne položaje u pravosuđu dok se ova istraga ne okonča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here