Tanjug/AP

Bugarska opozicija na čelu sa Bugarskom socijalističkom partijom i strankom “Preporod” ogorčena je predlogom vladajuće koalicije da se Ukrajini predaju “neispravni i nepotrebni” protivavionski raketni sistemi i rakete zemlja-vazduh.

Oni predlažu da se umesto toga u zemlji rasporede NATO protivraketni kompleksi i protivbrodski kompleksi kako bi se “ojačale odbrambene mogućnosti zemlje”. Osim toga, Bugarska hoće da dozvoli prijem do 160 vojnika Oružanih snaga Ukrajine godišnje “u cilju obuke i pripreme”.

Na sednici 8. decembra je većina bugarskih narodnih poslanika podržala taj predlog.

Socijalista Borislav Gucanov je naveo da će oružje koje je poslato postati poslednji korak ka ulasku u rat.

– To je poslednja faza pre ulaska u rat. Ne pokušavam nikoga da plašim, već odgovorno i ozbiljno to izjavljujem. Mi dajemo naše raketne komplekse i time nemamo mogućnost da štitimo svoju akvatoriju. Već sam govorio o poslednjem istraživanju u kome 78 odsto Bugara ne želi da se oružje šalje Ukrajini – rekao je on.

Istakao je da država radi upravo ono što građani ne odobravaju.

– Ne znam, možda ako se naše Ministarstvo odbrane zatvori i pređemo u direktnu podređenost ukrajinskom Ministarstvu odbrane, da li bi to bilo pravilnije?! Osim toga, naš ministar odbrane Todor Tagarev ranije je bio saradnik Ministarstva odbrane Ukrajine –  izjavio je Gucanov.

Drugi poslanik Bugarske socijalističke partije Rumen Gečev ogorčen je što vladajuća koalicija želi da zemlji oduzme PVO sisteme.

– Mi nemamo avione, imamo nekoliko MiG-ova koji s vremena na vreme padaju, resursi su pri kraju. Takvim korakom lišavate Bugarsku protivvazduhoplovne odbrane, jer raketni sistemi koje imamo dajete Ukrajini. Agresija nije bila neprovocirana, hiljade ljudi je ubijeno od 2014. godine – naglasio je Gečev.

Lider bugarske opozicione stranke “Preporod” Kostadin Kostadinov pretpostavio je da Bugarska želi da dostavi svoje naoružanje po nalogu američke ambasade.

– Najverovatnije je da ukrajinska vojska na frontu loše prolazi. Sramotno je što će se kod nas pojaviti ukrajinski vojnici – rekao je bugarski političar.

Ministar odbrane Bugarske Todor Tagarev je objavio da će Bugarska pružati pomoć Ukrajini koliko bude potrebno, nakon čega je opozicija tražila njegovu ostavku.

1 COMMENT

  1. Samo slusajte americke instruktore i saljite,oruzije Ukrajni.Dobri amerikanci prodace vam novo ka sto prodaju Poljskoj?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here