Ana Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se raduje razgovorima u Berlinu na različite teme, pre svega političke, ali i ekonomske.

– Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna razmena roba i usluga sa Nemačkom u 2023. bila je na istorijski rekordnom nivou od preko 11 milijardi evra, a mogućnosti koje su tek pred nama su ogromne. Jedna od tema će svakako biti i litijum – navela je Brnabić na mreži X.

Ona je istakla da od Nemaca želi da čuje kako napreduju njihova dva velika projekta – Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani – onoj koja čuva nemačke interese.

– Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga, umesto da na temu litijuma slušamo pesnike, a ignorišemo mašinske inženjere, profesore sa rudarsko-geološkog, tehničkog, tehnološkog i drugih relevantnih fakulteta. Tako je to kad se ne borite za Srbiju nego protiv @avucic I @sns_srbija na svaku temu i po svaku cenu – rekla je Brnabić.

Brnabić je najavila da će čestitati Nemačkoj na tome što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum (10. juna ove godine Landau odobrio prostroni plan i projekat Vulkan će definitivno krenuti u rudarenje litijuma do kraja 2026.) i tako dodatno osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju.

– Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi…. – zaključila je Brnabić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here