Ana Brnabić

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je energetska bezbednost jedne zemlje istovremeno i nacionalna bezbednost i da se, na primer, Finska, odlučila za iskopavanje litijuma jer ta zemlja ne želi da generacije Finaca budu zavisne od uvoza baterija, električnih vozila i sistema za skladištenje električne energije.

– I to je njihova nacionalna bezbednost. Mi ovde razgovaramo o nacionalnoj bezbednosti, kada razgovaramo o litijumu. I to jedna Finska radi. Hajde mi svi zajedno da vidimo kako mi to da uvedemo u skladu sa tim standardima koja ima Finska ili koje ima Nemačka, ili koje ima Norveška, koja vadi naftu iz mora – rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini.

Na pitanje novinara da odgovori kako to država govori o visokim standardima pri iskopavanju litijuma, kada na 40 stepeni porodilišta nemaju klimu i kada u delovima zemlje nema pijaće vode, Brnabićeva je odgovorila da je to nekorektno pitanje, jer je odgovor na to nemoguć i svodi se na “šta bi bilo kada bi bilo”.

– Ovo jesu ekstremne temperature. I sa problemima sa kojima se suočavamo, suočava se veći deo Evrope, u kojima su ekstremne temperature. Rekla bih čak Srbija nešto stabilnije, nego mnoge druge zemlje. Kada ste videli da je svuda u regionu ispeo čitav elektroenergetski sistem, kod nas nije – rekla je Brnabićeva.

Govoreći o litijumu, ona je pozvala sve da zajedno vrše kontrolu sa državom i istakla da ako brojni profesori napišu studiju da može ekspolatacija bezbedno da se radi, ona je uputala “zašto bi ona sumnjala da ne može”.

Navela je da u Finskoj trenutno radi projekat otvorenog rudnika litijuma, dok će u Srbiji rudnik biti zatvorenog tipa, što će omogućiti nastavak poljoprivredne proizvodnje u tom kraju.

Na pitanje zašto od juče komunicira sa građanima preko medija iz hola Narodne skupštine, a ne iz skupštinske sale, Brnabićeva je odgovorila da je ona u svome kabiinetu svaki dan i da svako ko želi da razgovara sa njom, može to i da uradi.

– Ali što se tiče Stranke slobode i pravde, gospodina (Dragana) Đilasa, oni ne žele da razgovaraju sa mnom. Nije ni prošlo, 24 ili 48 sati, da su pozvali sve ostale opozicione poslaničke grupe u Skupštini da ne razgovaraju sa mnom, ni na kolegijumima. Da ne rade sa mnom na izmeni izbornih uslova. Pa kako misle da razgovaraju? Oni se ne pojavljuju na radnim grupama za izmenu izbornih uslova i za implementaciju ODIHR preporuka, a ne na radnim grupama ili govoru o litijumu. Ja sam ih pozvala na kolegijum da razgovaramo o litiju. Oni se nisu odazvali. Neki drugi jesu i hvala im za to. Jer su pokazali odgovornost – zaključila je Brnabić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here