Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, reagujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na KiM.

– Tu su ne samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje treba da garantuje EU – napisala je ona na Tviteru.

Prema njenim rečima, barikade su poziv na mir i, takođe, poziv na akciju međunarodne zajednice da počne da radi svoj posao!

– Dakle, da, pomozite (premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu) Kurtiju da ukloni barikade i zajedno sa njim ćete ukloniti sve što je ostalo od vašeg autoriteta i kredibiliteta – istakla je ona.

Brnabić je istakla da po svemu sudeći, Kvinta, zajedno sa Boreljom, navodi da barikade na severu Kosova i Metohije moraju da budu uklonjene jer su nelegalne.

– Zanimljivo, nisu toliko glasni o nezakonitosti hapšenja Srba, na primer Dejana Pantića, koji je uhapšen juče bez ikakvih dokaza, ili kada kosovska policija krši Briselski sporazum ulaskom u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, naoružana dugim cevima – napisala je ona.

Brnabić je naglasila da ti ljudi na barikadama jasno izražavaju svoj protest i to rade mirno, a da je jedini način da ih čuju, nažalost, na barikadama.

– Da li ste ih čuli kada im je u januaru ove godine oduzeto pravo glasa? Ne baš. Da li ste ih čuli pre tri meseca kada im je Priština zaplenila imovinu za izgradnju nelegalnih vojnih stanica? Apsolutno ne – napisala je premijerka Srbije.

Ona se zapitala: “Da li ste ih čuli 136 puta kada su različite srpske porodice napadnute samo ove godine (50 odsto više od dolaska Kurtija na vlast u Prištini)? Ne”.

– Obraćate pažnju samo kada su na barikadama – istakla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here