Britanski mediji: Karadžić bunca

0

’’Optužen je kao glavni organizator najgorih zločina u Evropi posle nacista… ali u dugo očekivanom autoportretu pred sudom za ratne zločine, Radovan Karadžić sebe je naslikao kao neshvaćenog i dosta oklevetanog antikomunističkog disidenta… Kako se i očekivalo, Karadžić je odbacio sve optužbe, uz ocenu da je mnogima koji su ga gledali i slušali delovao kao neko ko je došao s druge planete’’ piše britanski ’’Gardijen’’ a prenosi bosanski internet portal ’’Sarajevo-X’’.

 

 

 

 

 

 

Kako piše bosanski mediji, ’’njegov četvorosatni nastup, piše ’’Gardijen’’, bilo je dugo predavanje iz istorije o večitoj žrtvi Srba i njihovim opasnim i sveprisutnim zlotvorima: bosanskim muslimanima džihadistima, hrvatskim fašistima, Turcima koji bi ponovo da dignu na noge Otomansko carstvo, Nemcima koji su 1991. pobednički ostvarili ono što su započeli nacističkom okupacijom Jugoslavije 1941., NATO-om, Amerikancima, Vatikanom’’.

 

’’Ali ovaj obilazak 500 godina balkanske istorije malo je učinio da olakša 11 tačaka optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, sa kojima je Karadžić suočen’’, piše ’’Gardijen’’.

 

Britanski ’’Tajms’’, kako prenosi ’’Sarajevo-x’’, ocenjuje da je Karadžić pokazao da će se boriti protiv optužbi za genocid insistirajući na tome da su bosanski Srbi vodili "pravedan i sveti" rat protiv stvaranja islamske države u Bosni, prema planu koji su, kako je rekao, podržavali razni akteri, uključujući SAD i Nemačku.

 

’’Njegovo buncanje o zamišljenoj islamskoj pretnji danas bi moglo da naiđe na prijemčivije uho među publikom koja ne zna za bolje’’, istakao je ’’Tajms’’, a prenosi bosanska internet stranica.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

 

Taj britanski list piše, navodi bosanski mediji, ’’kako je vreme nađubrilo tlo na koje će pasti Karadžićeve laži’’.

 

’’Prošlo je petnaest godina od bosanskog rata i nova generacija u Evropi ne može da se seti ko je kome učinio šta, i zbog čega. Kada rečiti srpski govornik, poput Karadžića, svoje ratne zločine opisuje kao deo "pravedne i svete" odbrane njegovog pravoslavnog hrišćanskog naroda od militantnog islama u Bosni, mnogi će naći da su takvi argumenti prihvatljivi. U Bosni je svakako bilo muslimanskih fanatika – jedinica poput Sedme muslimanske brigade, koje su bile ozloglašene zbog zločina protiv Srba i Hrvata, ali one nikada nisu bili više od manjine’’, piše ’’Tajms’’.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here