EPA/ RITCHIE B. TONGO
Foto: Ilustracija

Velika Britanija nije dala Ukrajini dozvolu da koristi njene rakete dugog dometa za napade na rusku teritoriju, saopšteno je danas iz kabineta britanskog premijera Kira Starmera, nakon što se Starmer sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Londonu.

– Očigledno želimo da Ukrajina bude u najsnažnijoj poziciji, ali pobeda ni u jednom ratu nije izvojevana samo jednim oružjem. A što se tiče (raketa) Storm Šedou, britanska vlada nije promenila svoju poziciju po pitanju upotrebe tih dalekometnih projektila – rekao je portparol, a prenosi Independent.

On je takođe istakao da Britanija ostaje pri stavu da Ukrajina ima pravo da u određenim okolnostima izvodi napade na rusku teritoriju.

Tokom sastanka sa Starmerom u Dauning stritu, na kojem je učestvovao i novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute, Zelenski je izneo detalje svog ”plana pobede”. Za dolazak Zelenskog u Dauning stritu je postavljen crveni tepih, a dvojica lidera su se rukovala i zagrlila na stepenicama broja 10.

– Hvala narodu Ujedinjenog Kraljevstva, narodu vaše velike zemlje, za snagu koju nam ulivate od samog početka rata – rekao je on pre početka sastanka.

Ukrajinski lider pokušaće da od saveznika koji snabdevaju Ukrajinu naoružanjem dobije dozvolu za upotrebu raketa dugog dometa tokom predstojećeg samita u Ramštajnu u Nemačkoj.

Ovo je drugi put da je Zelenski posetio Dauning strit otkako je Starmer izabran za premijera, a u julu je bio brvi strani lider koji je posetio broj 10 od promene vlasti u Britaniji.

Starmer se, dok je bio lider opozicije, sastao sa Zelenskim u Ukrajini u februaru i razgovarao sa njim na samitu NATO-a u julu. Na tom sastanku zemalja NATO-a blok je obećao Ukrajini “nepovratan put” ka članstvu, nešto što ukrajinska vlada smatra vitalnim za svoju bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here