Britanija podržava ukidanje viza Srbiji

0

"Kada bi dva preostala optuženika bila uhapšena to bi bilo sjajno, ali mi verujemo da je punu saradnju moguće ostvariti i samom potragom za njima i da bi to trebalo uzeti u obzir. Mi verujemo da Srbija čini sve što je od nje razumno očekivati", rekao je Longherst u intervjuu agenciji Tanjug.

 

Otpravnik poslova Velike Britanije u Srbiji Bil Longherst

Videćemo iz predstojećeg izveštaja (glavnog tužioca Haškog tribunala Serža) Bramerca da li ima nekih novih informacija, ali prema onome što sam do sada čuo, mislim da će njegov izveštaj (pred Savetom bezbednosti UN) biti najpozitivniji do sada", dodao je on.

 

 

Ukidanje viza na dohvat ruke

 

Longherst je ocenio da liberalizacija šengenskog viznog režima za Srbiju "izgleda na dohvat ruke", što je "veoma važan i pozitivan razvoj za Srbiju, ali i za EU, jer će povećanje slobode kretanja biti od koristi svakome".

Longherst je rekao da je Velika Britanija "vrlo zadovoljna saradnjom" Srbije sa Haškim tribunalom i da će se "zalagati da se krene dalje" u evropskim integracijama Srbije.

 

"Međutim, na svakoj od država članica EU je da donese svoju procenu o Bramercovom izveštaju i na osnovu toga donese sopstvenu odluku", dodao je on.

 

Upitan o tome da li bi Srbija trebalo da podnese kandidaturu za članstvo u EU i pre nego što Prelazni trgovinski sporazum bude odmrznut, Longherst je rekao da takav korak u svakom slučaju treba preduzeti samo u koordinaciji sa Evropskom komisijom i članicama Unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here