EPA-EFE

Evropski lideri žele da Britanija i njen premijer Riši Sunak preuzmu kormilo i pomognu u intenziviranju napora Zapada da se pruži pomoć Ukrajini, piše “Dejli telegraf”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema rečima sagovornika lista, sama Ukrajina i neke evropske zemlje su zabrinute zbog sve manje uloge Nemačke i Francuske kao saveznika i sponzora Kijeva. Ozbiljne probleme za EU ​​stvara i pozicija Mađarske, koja izjavljuje da namerava da blokira kako proces pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji tako i izdvajanje 50 milijardi evra toj zemlji. Istovremeno, američki Kongres nije spreman da odobri paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, dok nemačka vlada ne može da nađe izlaz iz budžetske krize.

– Šta će Kijev da uradi ako nijedan od glavnih igrača ne bude mogao da pomogne? Suočiće se sa porazom na pragu EU i NATO-a –  rekao je visoki evropski diplomata.

– Dok su Šolc i Makron previše zauzeti svojim problemima, Sunak bi trebao da preuzme inicijativu i ujedini ih kako bi dao novi podstrek za podršku Zapada Kijevu, jer ovako dalje ne može – dodao je on.

– Od premijera se očekuju političke odluke koje će osigurati da se princip ‘koliko god bude bilo potrebno’ pretvori u dugoročnu podršku – izjavila je potpredsednica Vlade Ukrajine Olga Stefanišina.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here