Tanjug/AP
Donald Tramp

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton izjavio je da je bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio da Amerika neće priskočiti u pomoć EU ako bude vojno napadnuta.

– Morate da shvatite da ako je Evropa napadnuta, mi nikada nećemo doći da vam pomognemo i da vas podržimo – rekao je Tramp predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen 2020. godine, naveo je Breton, koji je takođe tada prisustvovao sastanku na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Politiko.

Tramp je tad tvrdio i da je “NATO mrtav”, a da će SAD napustiti Alijansu.

– Uzgred, dugujete mi 400 milijardi dolara, jer niste platili, vi Nemci, ono što ste morali da platite za odbranu – preneo je Breton Trampovu izjavu sa sastanka kojem je prisustvovao i tadašnji evropski komesar za trgovinu Fil Hogan.

Breton je ispričao tu anegdotu u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak, samo nekoliko dana pre nego što će Republikanska stranka održati poslanički sastanak 15. januara u Ajovi, uvodno takmičenje u Trampovom pokušaju da osvoji republikansku nominaciju za povratak u Belu kuću.

Članovi stranke će glasati za kandidate uključujući Trampa, guvernera Floride Rona Desantisa i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli, koji su u anketama daleko iza bivšeg predsednika.

Kako navodi Politiko, briselski zvaničnici su zabrinuti zbog mogućnosti da se Tramp vrati na mesto predsednika SAD.

Kao komesar zadužen za industrijsku politiku i odbrambenu agendu EU, Breton se zalagao za jačanje sopstvenih kapaciteta za samoodbranu usred ruskog rata u Ukrajini, a u utorak je otvorio fond od 100 milijardi evra za povećanje proizvodnje oružja u Evropskoj uniji.

– To je bio veliki poziv za buđenje i on će se možda vratiti. Tako da smo sada više nego ikad svesni da smo prepušteni sami sebi, naravno. Mi smo članica NATO-a, skoro svi, naravno da imamo saveznike, ali nemamo druge opcije osim da drastično povećamo odbrambeni stub kako bi bili spremni šta god da se desi – rekao je Breton, prenosi briselski portal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here