Bože pravde” kraj Dunava,”


Srpski klub "Nikola Tesla" nastavio je tradiciju i ovog septembra. U sali Nove gradske skupštine Linca na samoj obali Dunava, održana je manifestacija "Teslin jesenji dan folklora".

Oduševili publiku: Folklorne sekcije su briljirale
 


Pre prepunom salom, kako i dolikuje, sve je počelo himnom "Bože pravde". Posle toga su predstavljeni učesnici, ukupno osam kulturno-umetničkih društava i njihove folklorne sekcije. Čuli su se tu zvuci i frule Miladina Koturovića iz Velsa, bilo je i recitatora, a posle svega je usledila muzika uživo sa pevačima Dacom i Mišom.
Smenjivale su se na bini folklorne sekcije naših klubova, a posebno za ovu priliku su iz Republike Srpske doputovala dva kluba. Slavlje domaćina su sjajnim koreografijama i igrama upotpunili gosti iz Prnjavora KUD Prosvjeta i KUD Dvorovi, iz istoimenog mesta kod Bijeljine. Bili su tu još članovi KUD-a Ostrog iz Inzbruka i njihovi imenjaci iz Linca, "Barili" iz Braunaua, Opanak iz Salcburga, kao i članovi Mlave.

Na kraju je i publika zaigrala kolo
 


Iako ova mini-folklorijada nije imala takmičarski duh, burni i dugotrajni aplauzi gledališta najbolja su potvrda da su svi učesnici imali želju da se pokažu u najboljem svetlu. Brojne koreografije iz matice, nastupi malih, srednjih i starijih uzrasta nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

Gradonačelnik Luger u društvu generalnog konzula Novakovića
 


Sve je upotpunjeno dolaskom gradonačelnika Klausa Lugera, osvedočenog prijatelja Srba, koji je sa saradnicima u večernjim satima stigao u salu. On se obratio prisutnima uz poruku da je srpska zajednica nezaobilazna u životu grada i pokrajine. Bio je tu i generalni konzul Republike Srbije iz Salcburga Vladimir Novaković. Posle nastupa folklornih sekcija brojni gosti su se zabavljali uz narodnu muziku, a organizovana je i tombola.

 

Gosti kod prijatelja
U "Tesli" su posebno ponosni na brojne članove i prijatelje kluba, koji su izašli u susret, kako bi omogućili boravak članovima oba udruženja iz Republike Srpske. Oni su bili smešteni kod brojnih porodica koje su se dobrovoljno javile da bi ugostile prijatelje iz Dvorova i Prnjavora. Rukovodstvo udruženja se svima najsrdačnije zahvalilo.

 

 

 

Poklon za Mila
Slavlje je ulepšanoi lepim jubilejom. Budući da se ove godine navršava tačno 50 godina od kada su se prvi naši zemljaci naselili u grad pokraj Dunava, bila je to odlična prilika da se evociraju uspomene. Jedan od "pionira", koji je stigao sada već davne 1964. godine, jeste Mile Jurišić, koji radni vek proveo u Lincu. On je godinama aktivan u našim klubovima, a sada je član penzionserke sekcije kluba "Nikola Tesla". Obratio se prisutnima i govorio o vremenima kada je stigao u Linc. Predsednik kluba Radenko Drinić mu je uručio prigodan poklon.

 

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here