Bošnjaka i Turaka 100 miliona

0

Premijer Turske Redžep Erdogan izjavio je da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka i poručio da se zbog toga ne treba čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH.
– Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju i bili su bez zaštite u Austrougarskoj. To sebi nikad nismo i nećemo moći oprostiti. A i drugi put pali smo na ispitu i ostavili Bošnjake nezaštićene – rekao je turski premijer na predizbornom skupu pred mnoštvom Turaka koji su ga pozdravili uz povike "Alahu Egber".
Zahid Gul, turski novinar blizak Erdoganu, ne vidi ništa sporno u izjavi turskog premijera.
– Danas od nekih političara u BiH slušamo kako bi želeli da otcepe deo BiH. To znači da će opet da bude pokolj muslimana, što naravno Turska i Erdogan nikada neće dopustiti – istakao je Gul.
On tvrdi da je Erdogan ozbiljno mislio to što je rekao i da nije reč samo o predizbornoj kampanji. Naime, Gul kaže da je turski narod izuzetno vezan uz Bošnjake.
– Vidite, tek mali deo Turaka spreman je da pomogne unesrećenima u Siriji, ali verujte mi, cela je Turska spremna da brani Bošnjake u BiH – kaže Gul uz tvrdnju da je pet miliona Bošnjaka koji žive u Turskoj na izuzetno važnim pozicijama.
Gul je rekao da on tu ne vidi nikakvu pretnju. Objašnjava da je dolazak brodova odavno dogovoren između Turske i vlasti u BiH.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here