Bošnjaci jurišaju na Srpsku

0

Nije tajna da Emir Suljagić i njegova organizacija "Prvi mart" spremaju novi izborni inžinjernig u RS, sličan onom u Srebrenici. U te svrhe planira se formiranje jedinstvene bošnjačke liste za Parlament BiH koja bi, posle masovne registracije birača iz FBiH, u RS trebalo da osvoji najmanje tri mandata.

Emit Suljagić u Srebrenici
 

Međutim, da i u bošnjačkom korpusu nešto ne štima, svedoče informacije da će listu na izborima imati i predstavnici Svetskog bošnjačkog kongresa koji predvodi bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, u kooperaciji sa Muamerom Zukorlićem, muftijom novopazarskim. Da određen sukob postoji, potvrda je i jučerašnji tekst u "Dnevnom avazu" u kojem se na negativan način piše o Ceriću i Zukorliću. Po nekim tumačenjima, ipak, reč je o fingiranom sukobu koji će na kraju ipak izroditi jedinstvenu listu, dok postoje i informacije o svojevrsnim "trojanskim konjima".
Navodno, Mustafa Cerić bi čak mogao biti kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. S druge strane, po saznanjima "Vesti", u Banjaluku će se uskoro doseliti Sejfudin Tokić, predsednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, poznatiji kao kreator kampanje "Bitno je biti Bošnjak" tokom koje su hiljade Bošnjaka dovožene da se, tokom popisa, popišu u BiH. On će u Banjaluci nastaviti svoje delovanje, a nije isključeno ni da se kandiduje za predsednika Republike Srpske.
Tokić je pre nekoliko dana izjavio da je pokret kojim rukovodi doneo odluku da svoj društveni angažman u ovoj godini prvenstveno veže za prostor RS i opšte izbore koji će biti provedeni u oktobru.
– Jedinstvenim delovanjem svih Bošnjaka na teritoriji RS i zajedničkim izbornim nastupom onemogućićemo velikosrpsku politiku koja manji bh. entitet pokušava svojatati kao isključivo vlasništvo srpskog naroda. Bošnjački pokret će usko će sarađivati sa "BZK Preporod", "NVO Koalicija Prvi mart", i svima koji imaju slične programske ciljeve – najavio je Tokić.
Međutim, ako je suditi po porukama iz "Prvog marta", od takve saradnje neće biti ništa, jer bi dva pokreta na teritoriji RS, rasuli bošnjačke glasove. U nekim bošnjačkim krugovima postoji čak i stav da je Tokić neka vrsta "trojanskog konja" Milorada Dodika, a na to se aludira zbog dobrih veza njih dvojice iz 90-ih godina.

 

Suljagić zove
Tokića i Cerića
Emir Suljagić je juče izjavio da bi lista koju bi kreirali Tokić, Zukorlić i Cerić, bila vrlo štetna za Bošnjake.
– Pored naših silnih napora na formiranju zajedničke liste i uspeha koji smo ostvarili, to bi bilo kontraproduktivno. Ako Svetski bošnjački kongres nema kapacitet da pristupi našoj zajedničkoj listi, onda je bolje da se ne hvataju u odvojeno kolo, jer će nam napraviti štetu – rekao je Suljagić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here