Bosnić i u Skoplju pozivao na džihad

0

Islamski radikalizam je sve češći u Makedoniji, a kako je u više navrata priznao poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) Sulejman Redžepi, ta zajednica nema kontrolu nad dva najveća verska objekta u Skoplju – Jajapašinom i Tutunsuz džamijom gde propovedi drže radikali poreklom van Makedonije. Naime, tvrdi se da službe u ove dve džamije vrše i imami Bilal Bosnić i Šefket Krasnići, koje su bezbednosne službe u regionu okarakterisale kao vođe islamskih radikala u ovom delu Balkana.
Bosnić je pre nekoliko dana pozvao vernike iz BiH da se države u Iraku i podrže terorističku organizaciju Islamska država, dok je prištinski imam Krasnići od pre nekoliko dana stavljen na crnu listu SAD.
Bezbednosne službe ukazuju da su ova dvojica imama vođe propovednika vehabizma u regionu i glavni za regrutovanje članova terorističkih organizacija koje se bore u Siriji i Iraku.
U Islamskoj verskoj zajednici znaju za ovu dvojicu imama i vele da su od policije tražili da im se zabrani ulazak u Makedoniju.

ŽMEĐUNAS:Neće “domaća” hapšenja
Sulejman Redžepi je među prvima podržao akciju policije na Kosovu koja je uhapsila pedesetak islamskih radikala koji su vršili regrutaciju mladih za račun terorističke organizacije Islamska država. Međutim, Redžepi nije siguran da bi podržao takvu akciju i makedonske policije, uz izgovor: “Ako smo zapostavljeni, kako možemo da aminujemo takav projekat.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here