Bosna preti povlačenjem ambasadora

0

Ejup Ganić

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje ratnog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom od više stotina gusto kucanih strana, upućena je Velikoj Britaniji, radi ekstradicije Ganića Višem sudu u Beogradu, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, "u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji".

Ovaj zahtev upućen je nepuna 24 časa pre nego što Viši sud u Londonu treba da donese odluku o žalbi pravnog tima Ejupa Ganića da ne bude pušten na slobodu uz kauciju.

Postupajući sudija u ovom predmetu Nikolas Evans objasnio je da će Viši sud doneti danas odluku, a ukoliko Ganićeva žalba bude odbijena on će se pred sudom pojaviti prema ranijim najavama – 25. marta.

– U slučaju da Viši sud odluči da ga pusti na slobodu uz kauciju, on će se u sudnici pojaviti sledećeg meseca – objasnio je Evans.

 

Boriša Arnaut

U iščekivanje ove odluke, vlasti u Bosni sve više pojačavaju pritisak na Srbiju da povuče predlog za ekstradiciju, a kao poslednji vid ucene je pretnja da bi BiH mogla da povuče svog ambasadora iz Beograda, Borišu Arnauta koji se bukvalno još nije ni raspakovao jer je u Srbiju stigao tek pre nedelju dana.

Prema pisanju nekih beogradskih medija, povlačenje ambasadora je prvi korak predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića u slučaju da britanski sud odluči po zahtevu Srbije.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić priznaje da je "slučaj Ganić" iz sfere prava zašao u sferu politike.

 

Diplomatski pasoš

Mediji u Bosni se bave i spekulacijama odakle Ejupu Ganiću diplomatski pasoš. Ministar inostranih poslova BiH, Sven Alkalaj decidno je demantovao da je on dodelio diplomatski pasoš Ganiću, a isto je učinio i bivši ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić.

Mediji spekulišu da je Ganiću diplomatski pasoš dodelio najverovatnije Boriša Arnaut kome su vlasti u Beogradu jednom već odbile akreditaciju za ambasadora u Srbiji zato što je bio umešan u nekontrolisanu podelu pasoša mudžahedinima koji su ratovali na muslimanskoj strani tokom rata u Bosni.

– Politika se u ovom slučaju mnogo meša u pravosudne stvari, a sud u Velikoj Britaniji će odlučiti da li su jači argumenti Srbije ili BiH u zahtevima za ekstradiciju Ganića – kaže Vekarić i objašnjava da Srbiju "ne raduje" zahlađenje odnosa između dve zemlje.

– Ne raduje nas što na ovaj način razbuktavamo i tako urušene odnose sa BiH, ali ratni zločini se moraju rešiti – ocenio je Vekarić koji ne smatra da je Srbija bila spora u dostavljanju prevoda dokumentacije o Ejupu Ganiću na engleski jezik.

– Kritikuju nas kako to da nismo ranije preveli sve papire na engleski, a reč je o više stotina stranica. Pa, šta da je uhapšen u Španiji ili nekoj drugoj zemlji.

 

Jel smo trebali da njegov predmet prevedemo na sve svetske jezike – upitao je Vekarić i potvrdio da Ganić nije uhapšen na osnovu Interpolove poternice, već međudržavnog sporazuma Srbije i Velike Britanije.

– Bosna je uspela u centrali Interpola da suspenduje sve naše poternice, ali to će biti predmet rasprave čelnika Interpola ovih dana – kaže Vekarić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here