Bos. Grahovo – poslednji aparthejd u Evropi

0

Teško stradalo u ratu: Bosansko Grahovo

 

Makić je optužio većinske hrvatske vlasti Livanjskog kantona za maćehinski i ponižavajući odnos prema Srbima povratnicima u opštinu Bosansko Grahovo, koji žive veoma teško i nemaju mogućnosti da se zaposle u javnim preduzećima kao što su "Pošta", "Elektroprivreda" ili "Šumarija".

 

Uroš Makić

Govoreći o stanju u opštini koja je teško stradala u ratu i koja spada među najsiromašnije u BiH, Makić je rekao lokalnim medijima u Livnu da u javnim preduzećima i državnim institucijama u Drvaru monopol drže Hrvati iz Knina, Benkovca, Livna i Kaknja, dok povratnici koji su stručni i kvalifikovani ne mogu dobiti posao zbog diskriminacije koju prema Srbima provode većinske hrvatske vlasti Livanjskog kantona.

 

Prema njegovim riječima, život Srba u Bosanskom Grahovu je katastrofalan jer na području opštine ima više od 300 porodica koje spadaju u kategoriju najtežih socijalnih slučajeva bez ikakvih primanja.

 

Vlada Livanjskog kantona za socijalna davanja izdvaja Bosanskom Grahovu oko hiljadu maraka mesečno, što prema rečima načelnika Makića nije dovoljno ni za jednu porodicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here