EPA/Tolga Akmen
Boris Džonson

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da je uveren da će kandidat za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp pomoći da se okonča rat u Ukrajini, jer shvata da bi poraz mogao da ima ogromne dugoročne posledice po Sjedinjene Američke Države i svet.

Prema Džonsonovim rečima, posle razgovora sa Trampom ove nedelje, sigurniji je nego ikad da Tramp ima snagu i odlučnost da spase Ukrajinu.

– Tramp razume realnost: poraz Ukrajine biće ogroman poraz Amerike. I ne radi se samo o nestanku slobode i demokratije, već i o porobljavanju ukrajinskog naroda. Verujem da Tramp može da stavi tačku na rat pod pravim uslovima za Ukrajinu i Zapad. Naglašavam da ne mogu biti siguran šta će tačno uraditi ako bude izabran. Ali to je ono što on može da uradi – naveo je Džonson u autorskom tekstu za Dejli mejl.

Kako je ocenio, Tramp bi mogao mnogo da učini za svet u kome će “ruski predsednik Vladimir Putin konačno shvatiti da je budućnost Ukrajine budućnost slobodne, suverene i nezavisne evropske zemlje.

– U poslednje dve godine stalno smo priželjkivali Ukrajincima pobedu, ne dajući im pritom sredstva. Tramp bi jednostavno mogao da uradi ono što mu je prirodno – da zaustavi birokratska odugovlačenja i da Ukrajincima daju potrebne dozvole a onda, kada Putin bude ponovo potisnut, mogao bi da ponudi dogovor – smatra bivši britanski premijer.

Prema njegovom mišljenju, Putin će morati da se povuče bar do granica koje su prethodile invaziji 2022. godine, a da bi se izbegli budući sukobi i neizvesnosti, “ostatak Ukrajine” treba da bude priznat kao slobodna zemlja, sposobna da bira svoju sudbinu u EU i NATO.

Džonson smatra da je pobeda Ukrajine u ratu put ka boljim odnosima sa Rusijom. On je dodao da postoje svakakvi podsticaji koji bi mogli da deluju kod Putina.

– Konkretno, šef Kremlja moći će da izjavi da je specijalna vojna operacija – takozvana invazija – bila uspešna i da je denacifikovao Ukrajinu, a za osobe koje govore ruski mogu biti predviđene posebne mere zaštite – naveo je.

Džonson smatra da sa Trampom u Beloj kući postoji realna perspektiva izvesnog globalnog zbližavanja sa Rusijom i povratak u vremena kada je Rusija bila “cenjeni partner G8”.

– Ali postoji samo jedan način da se postigne takav rezultat – silom. Vašington pod Trampovim vođstvom moraće da pokaže da se međunarodne granice moraju poštovati i da se sovjetsko carstvo ne može obnoviti silom – navodi se u kolumni.

Džonson je ponovio i tezu da, da je Tramp u Beloj kući, Putin ne bi bio “dovoljno nepromišljen da izvrši invaziju na Ukrajinu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here