Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, koji boravi u poseti Vijetnamu, izjavio je danas da želi da počne da radi na unapređenju diplomatskih odnosa sa tom zemljom i istakao da bi EU mogla da pomogne u jačanju pomorske i sajber bezbednosti Vijetnama.

– Voleo bih da moja poseta bude trenutak za pokretanje procesa unapređenja naših odnosa – rekao je Borelj posle sastanka sa vijetnamskim ministrom inostranih poslova Bui Tan Sonom.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o pitanjima Južnog kineskog mora, Ukrajini i finansiranju energetske tranzicije, prenosi Rojters.

Borelj je naveo da je pozvao Vijetnam da ubrza implementaciju Partnerstva za pravednu energetsku tranziciju (JETP), kako bi se smanjila upotreba uglja u toj zemlji jugoistočne Azije.

Son je naveo da je tražio od EU finansijsku podršku za implementaciju JETP-a i dodao da Vijetnam smatra da EU treba da ima aktivniju ulogu u Indo-pacifičkom regionu.

1 COMMENT

  1. A oni koliko su glupi, mogli bi da mu poveruju! Ipak je zapad moralno i intelektualno superioran, jer svi znaju, ko si Borelj, Makron, Ursula (za nju ćak ne treba prezime), Šolc, Bajden, dok se za Vietnam ćak i ne zna, ko gavodi, sve neki anonimusi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here