EPA-EFE
Žosep Borelj

Zapad danas ima veliku odgovornost da spreči podelu na Zapad i Istok, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da bi savez Rusije i Kine mogao podeliti svet.

Borelj je na međunarodnoj konferenciji “Dubrovnik forum 2024” rekao da danas postoji kriza multilateralizma, pa se niz država okreće multipolarnosti jer im je to korisnije, prenela je Hina.

On je dodao da su multilateralizam zamenili transakcijski odnosi.

– Više je igrača, manje pravila. Takođe, ima mnogo više nemira – naglasio je Borelj.

On je istovremeno pojasnio dva glavna razloga ogorčenosti Globalnog juga prema razvijenom Zapadu.

Borelj je naveo da je prvi razlog vakcinacija tokom pandemije kovida, kada su zemlje Zapada prve dobile vakcinu, a drugi problem je činjenica da će slabije razvijene zemlje puno više stradati zbog klimatskih promena kojima doprinose industrijski najrazvijenije zemlje sveta.

6 COMMENTS

  1. МА ОВАЈ ОТКРИВА ТОПЛУ ВОДУ
    ЈОШ НИЈЕ ОТКРИО
    А ХОЋЕ УКРАЈИНУ И МОЛДАВИЈУ ДА
    ПРИМИ У ЕУ
    СВЕ СТРАТЕШКЕ НАМЈЕРЕ И ЖЕЉЕ АМЕРИКЕ МОРАЈУ ДА ИСПУЊАВАЈУ
    ТО КОШТА МНОГО ПАРА ЗА ОРУЖИЈЕ КОЈЕ СЕ НАРАВНО КУПУЈЕ У АМЕРИЦИ
    И ЕВО НЕО НАЦИ ПАРТИЈЕ ДОЛАЗЕ НА ВЛАСТ У ДОСТА ЕУ ДРЖАВА
    нико ко има разума не жели бити члан таквог ЕУ клуба

  2. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ.. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

    • Da nisi ti neki Titov omladinac, te parole na živeo ovsj, živeo onaj, su odavno izašle iz upotrebe!

  3. Borelj nije izneo pravi razlog podele sveta na Jug i Zapad ! Istina je da je tzv. Kolektivnom Jugu dosta Zapadne hegemonije i ucena . Kolektivni Jug će saradjivati medjusobno i valutne transakcije vršiti svojim platnim sredstvima ili krilingom . US Dollar na tom kolektivnom jugu neće biti relevantan a EU neće imati nikakav politički uticaj u tom delu sveta !
    Kako su sejali tako će , kolektivni zapad , da zanje !

  4. Sta vakcina ima veze sa podelom sveta??? istok jednostavno nece da trpi zapadne modele zivota,dosta im je vasih bolesnih” parada ponosa,”dosta im je vase ideje da se deca u osnovnoj skoli opredeljuju hoce li biti musko ili zensko ili vec nekih ludackih naziva, TO JE MISTER BORELJ ZASTO SE SVET DELI, A NE U NIKOM SLUCAJU VAKCINA I KOJE KAKVE GLUPOSTI, KOJE SAMO TI I TVOJIH NEKOLIKO VODJA EU PODRZAVAJU.

    CUTI I NE LUPETAJ

  5. Nikako u EU ni pod kojim Uslovom.

    Primili sve istocno Evropske Zemlje u roku od 2-3godine u Toj EU a nas lazu 21godinu.
    Jer Ameri tako naredili,Evropljani sluge nesmeju ni pisnuti.
    Ne treba nama ta njihova EU.neka se gone sto dalje od nas.
    Dugorocno je bolje BRIKS za nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here