EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenjuje da je prekid rada ruskog lista Novaja gazeta rezultat sistematskog obračuna ruskih vlasti sa nezavisnim medijima u Rusiji, uključujući međunarodne medije i društvene mreže.

– Ova medijska cenzura je povezana sa manipulacijom i dezinformisanjem ruske publike od strane državnih medija u kontekstu ničim izazvanog i neopravdanog rata Rusije protiv Ukrajine – poručio je Borelj.

Borelj u pisanom saopštenju kaže da je Novaja gazeta novinarska institucija čiji je rad priznat izvan Rusije i čije je ime povezano sa imenima glavnog urednika Dmitrija Muratova, kome je dodeljena Nobelova nagrada za mir 2021. godine i Ane Politkovske, koja je ubijena u centru Moskve 2006. godine, kao i pet drugih novinara Nove gazete koji su životom platili svoj hrabar rad.

– Evropska unija pohvaljuje ruske nezavisne medije i pojedinačno novinare koji brane vrednosti demokratije, vladavine prava i slobode. One koji nastoje da obaveste ruski narod o ratu koji rusko rukovodstvo vodi protiv Ukrajine, uključujući i ratne zločine koje čini ruska vojska, a koji su pod istragom Međunarodnog krivičnog suda – navodi Borelj.

On zaključuje da će EU nastaviti da se suprotstavlja kampanjama dezinformacija Kremlja i da podržava ruske nezavisne medije i novinare.

7 COMMENTS

  1. Ako bilo sta kazes o ratu u Ukrajini – i ne svidja se diktatorskim vlastima, 15 godina robije. Rusi se stide ovog rata. Putin se mnogo prevario. Ovo je pocetak njegovog kraja.

  2. Ko vodi EU maloumni i plitki politicari koji u svojim zemljama nemaju ni danapolitickog staza a na izborima dobijaju 1 do 2 posto.Englezi ti stari lisci su vas na vreme napustili.Nesto vam je znacila Markelova.i to je sve.Ostali su nedorasli politicari,bez znanj i pameti ali su zato sigyrni poslusnici senilnog Joa sa one strane bare.Svi zajedno nemate mudrosti i pameti manje od jednog Sojgua a da ne govorimo o jedinom stvarnom svetskom politicaru Vladimiru.

  3. Nije moralno pričati o ruskom obračunu sa nezavisnim medijima u trenutku kad je cenzura madija u Evropi dosegla nezapamćen nivo. Pa i u Srbiji. Ali, šta političari znaju o moralu?!
    Uostalom, nezavisni mediji ne postoje niti su ikad postojali.
    Rusi nemaju čega da se stide, ovo je rat koji je bio neizbežan, nametnut od strane SAD i NATO i to je rat za opstanak Rusije. Rat koji Rusija mora da dobije ili odosmo svi, da ne kažem gde …
    Rusi su u prošlom veku platili previsoku cenu u borbi protiv fašizma, 20 miliona duša. Pa bili bi ludi kad bi dopustili da se to ponovi. A fašizam se, po svemu sudeći, povampiruje širom Evrope.

  4. Iskreno ne znam mnogo o ‘Novaja gazeta’, ali ako su dobili Nobelovu nagradu, a Rusi ih zatvaraju, to je i slepom jasno za koga rade. Nije nikakva tajna da vecina medijskih kuca (np., CNN, BBC, sve u EU) u zapadnim demokratijama zovu se privatne a ustvari rade za rezim. To ti je nesto slicno kao Pink TV u Srbiji? I nemoj da se iznenadite ako N1 uskoro dobije Nobelovu nagradu za mir? To ti je demokratija u zemljama zapada. A Mr Borelj, sta reci? Bolje nista, sve je toliko ocigledno i prosto me je sramota za njega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here