EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je danas da se pogled EU na budućnost Rusije promenio u proteklih 48 sati, navodeći da politička nestabilnost i unutrašnja krhkost te nuklearne sile povećava vojnu opasnost koju Moskva već predstavlja.

– Sada je jasno da je naša vizija Rusije sasvim drugačija. Ona nije samo pretnja jer ima vojnu sposobnost da izazove rat što je već pokazala, već i unutrašnju političku nestabilnost – istakao je Borelj nakon sastanka Saveta ministara u Luksemburgu, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, situacija ostaje složena i nepredvidiva, ali je zaključak debate jasan i ministri spoljnih poslova EU nastaviće da podržavaju Ukrajinu “više nego ikad”.

– Potrebno je vreme da se razvije strategija, s obzirom na takvo stanje stvari. Radimo na tome. Mislim da možemo reći da svi već analiziraju moguće scenarije koji bi se mogli razviti, ali nemamo gotovu strategiju – dodao je Borelj.

On je naveo da je EU zabrinuta zbog promene uloge ”Vagnerovih” plaćenika koje je ranije podržavao ruski predsednik Vladimir Putin u ključnim delovima Afrike, posebno u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Borelj je ranije opisao vođu ”Vagnerovih” plaćenika Jevgenija Prigožina kao ”čudovište koje se okrenulo protiv svog tvorca”.

4 COMMENTS

  1. Ne treba Rusiju dirati. Nema potrebe. Taman posla. Istorija je uciteljica zivota: Rusi ce to sve sami srediti. Nije Rusima ni prvi ni posljednji put da su u ratu i problemima. Setimo se kad su bosi i goli bili u rovovima, meso za topovsku djulad, pa se prevrat desio i celu carsku familiju Romanov poubijali kao pse- i decu i zene i cara.. Kad su imali gradjanski rat. Crvena Armija protiv Belogardista. Pa staljinove cistke tridesteih godina, pa glad i beda…. Ne. Rusiju svet treba ostaviti na miru. Upleli su se u ukrajinsku mrezu, u ratu su, deca im se potuca po svetu, Sibir je pun politickih zatvorenika, kazi neko drugo misljenje o ratu – odmah 15 -30 godina stroge robije…Zapad jeste podao i pokvaren. Ali je lepse ziveti na Zapadu, kao i srpaska dijaspora koja je svuda osim na Istoku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here