EPA-EFE
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj odbacio je argumente dela evropske zajednice koja poziva na prestanak vojne pomoći Ukrajini radi okončanja sukoba i izjavio da namerava da nastavi takvu podršku po svaku cenu.

On je u govoru na godišnjoj konferenciji “Investicije u evropsku odbranu 2022” objasnio da zna da u Evropi postoji javno mnjenje koje tvrdi da što duže EU bude pomagala Ukrajini, to će duže trajati rat i dodao da je veoma važno kako će se on završiti.

– Ovaj rat se ne može završiti pobedom Rusije i okupacijom Ukrajine. Moramo da nastavimo da podržavamo Kijev – poručio je predstavnik EU.

Borelj je takođe naglasio da se Ukrajina “bori za sopstveni opstanak, ali da takođe brani zajedničke evropske vrednosti i bezbednost”.

– Ako je ovo istina, a ja verujem da jeste, onda je najmanje što možemo da uradimo jeste da im pružimo vojnu podršku i pomoć u obuci. To je ono što mi radimo i što moramo da nastavimo da činimo – zaključio je on.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, SAD i NATO aktivno snabdevaju Kijev oružjem, izdvajajući za to desetine milijardi dolara. Moskva je više puta saopštavala da isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžavaju sukob, a transport oružja predstavlja legitiman cilj za ruske snage.

6 COMMENTS

  1. Ти си и почео овај експеримент.За вас је ово игра , а у ствари , ви сте робови глобализације и уништења Евро.пе

  2. vi ste ga digli zapalaili jos 2014 godine sa dogovorom ukrajine pa ga sada i zavrsite i pobedite ga

  3. Kojeg idiota, ne zna gde mu je dupe a gde glava, a on će da govori o tome, ko će da pobedi! Molite boga, da vas ostavi na miru, kad završi sa Ukrajiinom!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here