EPA/Javier Lizon
Žosep Borelj

Moguće je da NATO nije ispunio deo svojih obećanja prema Rusiji, ali ništa ne opravdava ono što se sada dešava, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj u govoru pred Fondacijom Šarl od Antverpena u Madridu.

– Nisam zadovoljan obrazloženjem i argumentima kojima mnogi, uključujući moje prijatelje opravdavaju agresiju Rusije time da NATO nije ispunio obećanja. Moguće. To je istorija. Ništa od toga ne opravdava to što se sada dešava – izjavio je Borelj.

Prema njegovim rečima, braneći Ukrajinu, Evropa “štiti samu sebe”. Diplomata je takođe izjavio da Evropska unija ima “mnogobrojne obaveze” prema Kijevu.

– One variraju od finansijskih do vojnih i ekonomskih i tako bi trebalo i da se nastavi – dodao je Borelj.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči sednice ministara odbrane zemalja Alijanse koja će se održati 12. i 13. oktobra u Briselu izjavio da će pobeda Rusije u konfliktu u Ukrajini biti poraz NATO.

Ranije je Borelj za francuski list “Žurnal dimanš” izjavio da bi Ukrajina trebalo sama da odredi uslov za okončanje konflikta.

Ranije je Boreljova izjava da se “sukob u Ukrajini mora rešiti na bojnom polju” bila predmet kritika u Rusiji. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će EU uskoro ukinuti mesto šefa diplomatije, “jer EU već praktično nema sopstvenu spoljnu politiku, pošto je potpuno solidarna sa pristupima koje nameću SAD”.

2 COMMENTS

  1. NATO je slagao
    Oko dogovara za vraćanje itočne nemačke
    NATO obećao da se ni centimetra neće širiti prema Rusiji
    Došli smo do perioda da se NATO toliko proširio da naouružava ukrijnu
    Ako bi Putin odlučio da tenkovima opet dođe u Berlin
    Možda bi buzdovani iz NATO shvatili da se obećanje ne može menjati po svojim željama i interesima
    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here