Tanjug/AP
Žosep Borelj

Evropska unija predložiće vladama zemalja članica da uvedu sankcije izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali koji nasilno postupaju s tamošnjim Palestincima, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj.

“Radićemo na predlaganju sankcija ekstremističkim naseljenicima na Zapadnoj obali”, istakao je Borelj nakon sastanka ministara inostranih poslova EU u Briselu, a preneo je Rojters.

Ovaj medij napominje da se nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima u Zapadnoj obali povećalo od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Italije pozvali su ranije danas Evropsku uniju da uvede adhok sankcije palestinskoj militantnoj grupi Hamas i njegovim pristalicama, prenela je britanska agencija.

“Izražavamo punu podršku predlogu za stvaranje adhok režima sankcija protiv Hamasa i njegovih pristalica“, navedeno je u pismu upućenom Borelju, u koje je Rojters imao uvid.

U pismu se navodi da će brzo usvajanje ovog režima sankcija omogućiti da se pošalje snažna politička poruka o posvećenosti Evropske unije i solidarnosti sa Izraelom.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu u nedelju je kritikovao zapadne lidere, ocenivši da su nedosledni u svojoj podršci ratnom cilju Izraela – uništenju Hamasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here