Borba za život brata mezimca

0

Sve za brata: Luka i Nikolas Forvud
 

Sestra Šarlota ima svega deset godina, a brat Luka je dve godine stariji. Oni su dosad sakupili 90.000 dolara za kliničko ispitivanje novog tretmana ove bolesti, koji daje obećavajuće rezultate. Reč je o terapiji australijske kompanije Novogen. Nažalost, ona bi za Nikolasa mogla da stigne prekasno.
 

Razvoj novog leka

Ove nedelje, u Sidneju je organizovano novo udruženje za istraživanje tretmana raka kod dece. U njemu su, uz Kids Cancer Project i Univerzitet NSNj i više laboratorija. Sada rade na razvoju novog leka antitropomizina koga su stvorili australijski istraživači.

Dečak je već 11 meseci u bolnici i terapijom je primio toliku dozu radioaktivnosti da je morao da bude izolovan u sobi obloženoj olovom, a osoblje koje brine o njemu moralo je da nosi gajgerove brojače dok su boravili s njim.

Doktori kažu da su šanse jedan prema pet da Nikolas bude živ za godinu dana kada bi počela primena novog leka. Ove nedelje, on je počeo sa bolnom eksperimentalnom imunoterapijom za koju se roditelji nadaju da će uticati na povlačenje raka. Ali, istovremeno, terapija nosi i rizik da može da prestane rad srca, jetre i bubrega i da ga ostavi slepog.

 

Nikolasov otac Tom kaže da su doktori kod deteta ustanovili da ima rak u maju prošle godine i to u četvrtom stepenu razvoja veoma opasne bolesti koja zahvata celo telo. Imao je pet programa hemoterapije i operaciju u kojoj mu je uklonjen veliki tumor iz stomaka, ali je rak i dalje prisutan.

 

Nikolasu u čast

Za poslednjih par meseci, Luka, Šarlota, Tom Forvud i devet njegovih prijatelja i kolega obrijali su glave da bi sakupili više od 90.000 dolara za kliničko testiranje nove terapije neuroblastome.
Šarlota želi da sakupe 120.000 dolara, jer bi to bilo najviše što je jedna jedina familija ikad sakupila za Kids Cancer Project.
– Ne radimo to za Nikolasa, pokušavamo da sakupimo taj novac njemu u čast – kaže gospodin Forvud.

Krajem januara, doktori su mu dali injekciju sa hemikalijom pod imenom MIBG i visoku dozu radioaktivnog jodina, u pokušaju da dođu do preostalih ćelija raka i unište ih. Zbog ovoga, Nikolas je postao tako ozračen da je bio opasan po druge.
– Bio je suviše ozračen da bi bio blizu bilo koga, stavili su ga pet dana u sobu obloženu olovom, a sestrama su dozvoljene samo kratke posete i sa gajgerovim brojačima sa sobom – kaže Tom Forvud "Dejli telegrafu".

Druga, takođe teška doza hemoterapije koja je usledila, ostavila je Nikolasu upaljene sluznice u ustima i internim organima. Nije više nedelja hteo da otvori usta od bolova. Kada nije u bolnici, Nikolas se igra i smeje kao svaki drugi trogodišnjak.
Tom Forvud kaže da ga frustracija pri gledanju kroz šta sve njegovo dete mora da prođe čini besnim na ceo svet. Ali, način na koji njegovo drugo dvoje dece nastoje da sakupe novac za projekat lečenja dece od raka uči odrasle kako bi i oni trebalo da se ponašaju.

– Ja se ljutim na svet, a oni pokušavaju da promene stvari – kaže otac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here