Borba za Žanku Stokić

0

Mira Stupica (90) bila je i ostala jedna od najvećih srpskih glumica. Kada su je kolege pre neku godinu proglasile za glumicu veka na dodeli priznanja rekla je da tu nagradu zaslužuje Žanka Stokić. Na pozorišne daske stupila je sa 18. godina daleke 1941. godine, ali se nerado seća ratnog perioda.
– Tokom tog rata bila sam i majka i glumica i društveni i fizički radnik. Glumci su morali da ribaju pozorište, binu, salu, prozore, glume, pišu parole i idu na mitinge. Glumili smo neke neutralne teme, po selima, spavali po kasarnama, gasom se mazali da se odbranimo od vašaka. Posle rata morali ste da položite račun o tome šta ste radili za vreme okupacije i zašto ste igrali. Tako su najznačajniju glumicu u našoj pozorišnoj istoriji Žanku Stokić, osudili na osam godina gubitka nacionalne časti i zabranili joj da igra – priseća se Mira za beogradski "Nedeljnik". Sudbina Žanke Stokić je proganjala, pa je sa tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom lično vodila borbu za njenu rehabilitaciju.
– Rekao mi je da moramo da vratimo Žanku na scenu jer je najbolja i najveća. I uspeli smo. Ali, kad smo otišli da joj saopštimo, toliko je plakala da smo morali da je tešimo. Bila nam je beskrajno zahvalna. Bojan i ja smo otišli srećni kući i znali smo da će se već sutra pojaviti u pozorištu. Ali, ujutru smo saznali da je Žanka umrla.
Mira Stupica bila je tri puta udata, rođena je sestra Bore Todorovića koji je zbog nje postao glumac i tetka Srđana Žike Todorovića koji nastavlja porodičnu, glumačku tradiciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here