Tanjug
Predrag Kon

Dr Predrag Kon je epidemiolog čije reči nacija sluša s pažnjom i poverenjem. Kad god izbije neka epidemija, ovaj stručnjak deli korisne savete jer ima bogato iskustvo u borbi s virusima. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju, a dr Kon poručuje da je solidarnost vrlo važna u borbi ovog virusa.

– Od čitavog društva, solidarnosti, zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi – jasan je dr Kon, dodajući da Srbija ima kapacitete da reaguje blagovremeno.

Na pitanje da li se on lično plaši i da li je uznemiren zbog COVID-19, dr Kon kaže:

– Nisam uznemiren, ali daleko od toga da ga potcenjujem.

Pre pet godina lično je protiv gripa vakcinisao novinarku portala Telegraf i tom prilikom objasnio:

– Najbolje je vakcinu primiti mesec dana pre nego što počne grip, a sad je pravo i najpovoljnije vreme, odnosno dobro je vakcinisati se pre početka slava, svečanosti i skupova. Za sticanje zaštite nakon primanja vakcine potrebno je, otprilike, dve nedelje.

Doktor Kon rođen je 10. juna 1955. u Beogradu od oca Andrije i majke Danice, rođene Živković. Do svoje sedme godine je živeo u Americi, gde je službovao njegov otac. Stoga engleski jezik govori kao srpski. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zvanje primarijusa stekao je 2008. godine. Obavezan lekarski staž po završetku fakulteta obavio je u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu.

U toku služenja vojnog roka (1982/83), radio je na Internom odeljenju Vojne bolnice u Novom Sadu. Zbog naročitog isticanja, ponuđeno mu je da stupi u aktivnu vojnu službu. Kao oficir Jugoslovenske narodne armije vršio je dužnosti načelnika saniteta i upravnika garnizonske ambulante u Rumi (1983). Od 1988. do 1991. specijalizirao je epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. Po završenoj specijalizaciji, upućen je u Knin, a tokom 1992. u Šid, u područje borbenih dejstava. Obavljao je dužnost referenta saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu i radio kao jedini vojni epidemiolog JNA na području Krajine, a kasnije i Zapadnog Srema.

Između dve velike ljubavi – medicine i muzike, izabrao je medicinu. Novembra 2005. godine postavljen je za predsednika Radne grupe za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa. Javnost pamti i da je pre 11 godina bio predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju kada je aktuelan bio virus svinjskog gripa. Sada je načelnik jedinice za zaraze u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Oženjen je Vesnom s kojom ima sina Slobodana. Ipak, dr Kon nikad se nije odrekao muzike, a prijatelji za njega kažu da je virtuoz na gitari. Komšije se i dan-danas sećaju da je doktor Peca, kako ga zovu u svojoj zgradi, okupljao ljude u vreme NATO bombardovanja.

Svirali su i pevali da bi lakše prebrodili teška vremena. Njegov “O, sole mio” razgaljuje i najveće muzičke sladokusce koji se kunu da je u rangu izvođenja operskih pevača. Zanimljivo je i da je doktor Kon stric pevača i kompozitora Marka Kona, koji je Srbiju predstavljao na Evrosongu pre 11 godina u Moskvi.