Printscreen/Youtube
ŽIVEO ROKENROL: Bora Đorđević

Legendarni roker i frontmen grupe Riblja čorba Bora Đorđević preminuo je u 72. godini nakon teške bolesti u bolnici u Ljubljani. Tužnu vest potvrdili su članovi benda.

“Poštovani prijatelji, s tugom i žalošću obaveštavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat, Borisav Bora Đorđević. Počivaj u miru dragi naš Boki”, stoji u saopštenju benda.

Poslednje dane života proveo je u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, gde je hospitalizovan nakon teške upale pluća. On se, inače, dugo borio i s teškom bolešću. Muzičar je i pred Novu godinu imao upalu pluća, zbog čega je tada otkazao koncert u Nišu.

Bora Đorđević je rođen 1952. godine u Čačku. U rodnom mestu je završio osnovnu školu, a nakon problema sa zakonom izbačen je iz gimnazije. Njegovi roditelji su tada, kako bi pobegli od “sramote” koju im je prouzrokovao, odlučili da se presele u Beograd. Tu je Bora završio Petu gimnaziju i upisao Pravni fakultet.

Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Nikada nije primljen na glumu, pa je upisao organizaciju na FDU. Svoj najveći deo života posvetio je muzici kojom je počeo da se bavi u tinejdžerskim danima, a sedamdesetih godina bio je član brojnih čačanskih i beogradskih pop i rok grupa kao što su Zajedno, Suncokret i Rani mraz.

Grupu Riblja čorba osnovao je 1978. godine. Za više od 45 godine karijere snimili su 20 studijskih albuma i osam lajv izdanja. Poslednje album “Da tebe nije” izdao je Siti rekords.

Ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih stvaralaca rok muzike i tvorac nekih od najvećih hitova na ovim prostorima, poput “Lutka sa naslovne strane”, “Dobro jutro”, “Pogledaj dom svoj, anđele”, “Ostani đubre do kraja”, “Kad padne noć”…

Kontroverzan, ali s beskrajnim talentom za pisanje pesama, jednostavnim jezikom znao je da iskaže i najdublje emocije. Desetak godina živeo je u Sloveniji, gde se treći put oženio sa Dubravkom

Đorđević je za sebe umeo da kaže da je prvo Srbin, pa tek onda roker. Pisac i muzičar je 15. februara 2021. godine nagrađen Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena. Iza sebe je ostavio sina Borisa, kojeg je dobio s prvom suprugom Draganom, koja je bila njegova ljubav iz srednje škole.

Roker je uvek bio otvoren i u javnosti je pričao bez ustezanja na brojne teme. Kao rođeni Čačanin isticao je da je i pored višedecenijske karijere imao tremu kad je nastupao u svom rodnom gradu. Tokom jednog koncerta u Čačku on je odrecitovao pesmu “Dve gitare”, koju je uradio s pokojnim basistom Mišom Aleksićem, koja je rasplakala publiku stihovima, a koje je Čačanima ostavio u amanet kao svoju poslednju želju. Oni glase:

“Moje telo pošaljite u Čačak, u Srbiju, u Ljubljani ostavite srce, neka bude tu. Ne trošite džabe pare, nisam tol’ko važan lik.”

Bio je veliki umetnik

Tužna vest da nas je napustio jedan od najvećih muzičara u sredu ujutru pogodila je brojne Borine prijatelje, kolege, fanove, koji su se oprostili od legendarnog muzičara.

“Probudile su me najgore vesti. Situacija je bila teška, ali nadali smo se”, rekao je za menadžer Riblje čorbe Bane Obradović, koji je sve vreme bio uz Boru Đorđevića.

Gorica Popović kaže da joj je Borina smrt teško pala.

– Veoma sam potresena Borinim odlaskom. Znamo se od 1974. godine s fakulteta. Bila sam presrećna kad me je pozvao u grupu Suncokret… Bio je veliki umetnik, pesnik, sjajan muzičar živeo je rokenrol, obožavao je scenu i nastupe. Znali smo da je ozbiljno bolestan i bili smo u stalnom kontaktu. Dok je to bilo moguće. Veoma sam tužna Slava ti, dragi Boro – kaže Gorica Popović.

Poznato je da je Bora bio veliki navijač Crvene zvezde, ali to nije sprečilo crno-bele da mu odaju poštu i to na veoma dirljiv način. Nakon vesti o njegovoj smrti, crno-beli su se oglasili na društvenim mrežama rečima zahvalnosti za njegov doprinos.

– Uskoro će večiti derbi. Svako nek navija za svoje, a tebi hvala što si ulepšao stihove naše najlepše himne – objavili su crno-beli.

Otišao je velikan

Predsednik Aleksandar Vučić oglasio se povodom smrti Bore Đorđevića.

– Otišao je velikan, otišao je naš Bora. Zadužio nas je, svojom pesmom i ogromnom ljubavlju prema Srbiji.

Neka mu je večna slava i Bog da mu dušu prosti.

Svanulo je iznad crkve Svetog Marka, i tako će biti i u decenijama koje dolaze – poručio je Vučić.

Saradnik “Vesti”

Čuveni roker bio je saradnik “Vesti” u kojima je pisao svoje “Čorbuljake”, a svi domaći mediji objavili su jedan od tekstova koji se odnosi na veliku Borinu ljubav, Crvenu zvezdu.

– Teško da je bilo treznih na stadionu. Bio sam vođa puta i pisao sam o tom istorijskom putu za frankfurtske “Vesti”. Kolumna se zvala “Pomahnitali voz i brod ludaka”. Značajne zalihe alkohola su još u vozu uništene uz adekvatno urlanje navijačkih pesama, tako da je na brodu pića ponestalo. Grk, vlasnik iznajmljenog trajekta, napravio je užasnu grešku i nije dozvolio alkohol na njegovom brodu punom žednih, mladih ljudi. To ga je koštalo obijanja šanka od strane mojih zemljaka Čačana. Taman sam legao u kabinu malo da odmorim, kada su me probudili i doneli hektolitre pića, pa se žurka nastavila – prisetio se Bora pa dodao:

– U samom Bariju, Italijani kao nisu dozvoljavali piće, ali su se flaše na čudesan način pojavljivale i odnekud i brzo praznile. Kad smo postali prvaci, naravno da je bilo suza, jer su bacali neki suzavac na nas. Ali neki blag, pa sam ih zamolio lepo – hajde bacajte nešto jače, navukli smo se na bolje! Povratak je bio trijumfalan. Najluđi su se popeli na katarke, Grk se opametio i dozvolio piće. Jedan navijač mi je sasvim ozbiljno rekao – da nismo pobedili, probušili bismo brod nasred mora. Brod je ostao ceo i uplovio u Bar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here