EPA/Atef Safadi
Džon Bolton

“Jedan od razloga što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bio je postojanje velikog broja takvih raketa u Kini”, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

– Mislim da govorite o komentaru ministra odbrane Marka Espera koji je rekao da želimo da razmotrimo raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa na Dalekom istoku. To je zato što je Kina rasporedila hiljade takvih raketa. Ona nije bila strana u Sporazumu o nuklearnim raketama, tako da je slobodno mogla to da učini – rekao je Bolton za „Foks njuz“.

– To je jedan od razloga zbog kojih je predsednik Tramp raskinuo Sporazum – dodao je Bolton.

Prema Boltonovom mišljenju, sa stanovišta američkih vlasti, prilikom razmatranja mogućeg raspoređivanja raketa u regionu radi se samo o zaštiti američkih vojnika i njihovih saveznika u Japanu i Južnoj Koreji.

– Kina je povećala svoje oružane snage. To predstavlja pretnju – smatra Trampov savetnik.

– I to je deo veće diskusije kojom smatram da treba obavezno da se pozabavimo – u kom pravcu se kreće Kina: u smislu raspoređivanja svojih oružanih snaga, svoje ekonomske politike i niza drugih pitanja, uključujući i njihovu unutrašnju politiku – dodao je Bolton.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper, dan nakon prestanka važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio da se zalaže za što skorije raspoređivanje raketa srednjeg dometa kopnenog baziranja u Aziji.

Dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa obustavljeno je 2. avgusta.

SSSR i Sjedinjene Američke Države su potpisale Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu.

Dve strane su se obavezale da unište sve sisteme balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja sa dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara, kao i da ih ubuduće ne proizvode, ne testiraju i ne raspoređuju.

3 COMMENTS

  1. Ovima su uvek svi drugi krivi osim njih. Verovatno je i za svrgavanje predsednika u Libiji, Tunisu, Egiptu i Ukrajini kriva Kina ili Rusija. Možda čak i Indija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here