Bogu hvala što sam Lala!

0

 

Veče je počelo u osam časova, a goste su u holu Muzeja dočekivali Lala i Sosa – obučeni u tradicionalne vojvođanske nošnje, kao i tamburaški orkestar koji je svirao starogradske pesme. Sva mesta ubrzo su do poslednjeg bila popunjena, a domaćini su započeli program rečima zahvalnosti za sve što su Vojvodina i njena ravnica pružile svojim žiteljima. Sećanje na stari kraj evocirano je kroz pesme Laze Kostića, Branka Radičevića, čika Jove Zmaja a gosti su pozvani da daju svoj doprinos i kažu nešto lepo o zavičaju. Recitovale su se pesme, a doktor Milenko Lazarević ispričao je nekoliko šala o Lalama koje su razgalile sve goste, pa je atmosfera ubrzo postala domaćinska i srdačna.

Miris ukusnih đakonija širio se celom zgradom, a gosti su ubrzo posluženi ukusnim vojvođanskim specijalitetima koji su, pod budnim okom Vesne Noble, sekretarice Muzeja, i organizatora cele svečanosti, bili spremljeni u velikoj kuhinji Muzeja.
 

Svi zadovoljni i veseli

Vojvođanin, poreklom iz Sremskih Karlovaca, i jedan od najuglednijih gostiju na svim manifestacijama Srba u Čikagu, prof. dr Miodrag Radulovački rekao je da je veče savršeno, a da sve čestitke i superlativi idu organizatorima. I Milomir Ognjanović, ekonomski ataše iz Generalnog konzulata Republike Srbije, kazao je da su ovakve svečanosti lepe i da se nada da će se i u drugim američkim krajevima organizovati nešto slično.

Kako i priliči veselom okupljanju Vojvođana, obilje dobre i ukusne tradicionalne hrane, pratila je muzika tamburaškog orkestra koji je svirao na uvce, od stola do stola, pesme iz starog kraja – "Zaustavite Dunav", "Cigane moj", "Debela, debela, debela", "U tem Somboru", "Kad sam bio mlađan lovac ja", "Ne pitajte oficiri cija sam", "Ja ću doći oko pola noći i mnoge druge. Gosti su ubrzo skočili na noge, zaigrali i zaplesali, a vesela atmosfera trajala je do ranih jutarnjih časova.

Ovo veče svi će pamtiti po lepom druženju, sklapanju novih prijateljstava, dobroj hrani, muzici i odličnom provodu, a sekretar Muzeja Vesna Noble kaže da je ovo bilo prvo tematsko veče upriličeno u Muzeju i da će se ovakve svečanosti održavati i ubuduće.

– Trebalo mi je vremena da sve organizujem, jer sam mnogo stvari radila sama. Ipak, zadovoljna sam kad vidim da je kuća puna, da su ljudi srećni i da uživaju. Organizovala sam skoro sve, kupila sam hranu, dosta sama pripremila, nadgledala kuvanje i kontrolisala ukus svakog jela kako bi sve bilo po vojvođanski, onako kako sam ja odrasla, kako je moja majkica kuvala. Toliko mi je puno srce i želela bih da se ovo češće ponavlja, rekla je ona i dodala da ima ideju da se ovakva druženja organizuju jedanput mesečno. – Možda ćemo ubuduće imati šumadijske, romske, večeri južne pruge… Nedavno sam upoznala i neke muzičare Latinose koji su veoma zainteresovani da napravimo internacionalno veče, pa ćemo možda uskoro u Muzeju igrati salsu, sambu i rumbu. To će se dogoditi možda već 6. juna – najavila je ona.

 

Apel Srbima Čikaga da pomognu Muzej

Vesna Noble, sekretarica Muzeja, i organizator vojvođanske večeri, pozvala je sve Srbe koji žive u Čikagu da svojim donacijama pomognu Muzej "Sveti Sava".
– Već godinama maksimalno se zalažem za ovu kuću. Njen sam sekretar i zaista mi je mnogo stalo da se ona očuva, jer nam je potrebno kulturno mesto u kome ćemo imati književne večeri, izložbe, promocije knjiga, koncerte i druženja u kome će se održavati i promovisati srpska tradicija i kultura. Zato apleujem na naše ljude da pomognu Muzej. Članstvo je samo 100 dolara za godinu dana! Sa donacijama bismo uspeli da se oporavimo, a kada bi svaki Srbin donirao samo 10 dolara mi bismo uspeli da isplatimo dug koji imamo, a koji smo akumulirali od 2005. pa do danas, jer se sav novac trošio na plaćanje velike takse i popravke koje su, za ovu zgradu koja je zidana 1905. godine, bile neophodne.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here