Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zemlje članice EU spremaju se da glasaju 4. oktobra o uvođenju carina do 45 odsto na uvozna električna vozila proizvedena u Kini.

BMW vrši pritisak na Berlin da glasa protiv nametanja znatno viših carina EU na električna vozila proizvedena u Kini, pridružujući se drugim nemačkim proizvođačima automobila koji nisu voljni da rizikuju trgovinski rat sa svojim najvećim tržištem, prenosi Blumberg.

Sa druge strane, Renault, na primer, nema ambicije na kineskom tržištu i želeo bi da se zaštiti na domaćem i svakako će podržati uvođenje dodatnih carina.

Volkswagen, Mercedes i BMW i dalje dosta zavise od prodaje u Kini i ne isplati im se da ulaze u spor sa tom državom. Njihova prodaja u Kini je u padu, ali još ne odustaju.

Mnoga njihova luksuzna vozila putuju u Kinu iz evropskih fabrika i neka vrsta recipročnih mera bi ih ozbiljno pogodila.

“Dodatne carine štete globalno aktivnim kompanijama u ovoj zemlji i mogle bi da izazovu trgovinski rat koji nikome neće doneti  korist”, rekao je generalni direktor BMW-a Oliver Cipse u saopštenju u utorak.

Zemlje članice EU spremaju se da glasaju 4. oktobra o uvođenju carina do 45 odsto na uvozna električna vozila proizvedena u Kini.

Za blokiranje ove odluke bila bi potrebna kvalifikovana većina – 15 država članica koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU.

Očekuje se da će nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarati o carinama u Berlinu uoči glasanja.

Evropska komisija, izvršno telo EU, predložila je namete nakon što je istraga otkrila da Kina nepravedno subvencioniše svoju industriju električnih vozila.

1 COMMENT

  1. Ко то одређује да је субвенција неправедна ???
    ЕУ све своје сељаке субвенционишу тако да рецимо John Deere трактор
    имају пола цене отплаћено
    као субвенција
    Државе француске
    Па онда после годину дана употребе
    Отпишу тај трактор
    Сељак га за добре паре прода у белгију или холандију
    И француски сељаци сваке две године имају нове трактора…
    ТО ЈЕ ПРАВЕДНА СУБВЕНЦИЈА
    ДАЈТЕ МОЛИМ ВАС
    ЕУ ОДРЕЂУЈЕ ПРАВЕДНУ СУБВЕНЦИЈУ
    АКО
    ОВАКО МИШЉЕЊЕ ГЛАВНИХ ЉУДИ ОВИХ ЈАКИХ ФАБРИКА
    МЕРЦЕДЕС BMW
    ГОВОРИ КОЛИКО БИ ОНИ ИМАЛИ ПРОБЛЕМ
    КАД ИМ КИНЕЗИ ТО ИСТО УРАДЕ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here