Blok Timošenkove podnosi žalbu na rezultate izbora

0

Timošenkova je nedavno izjavila da ima dokaze o prevarama na izborima i najavila da će uložiti sudu žalbu, ali je dodala da neće pozvati narod na masovne demonstracije.

Ne odustaje od osporavanja izbora: Julija Timošenko

 

Ona je prethodno odbila da prizna pobedu lidera opozicije Viktora Janukoviča.
Međunarodni posmatrači, među kojima je i OEBS, smatraju, međutim, da su na izborima ispunjeni svi međunarodni standardi, prenose svetske agencije.
Kirilenko je novinarima rekao da Timošenkova, kao kandidat za predsednika na izborima, prema važećem zakonu ima pravo da se žali na rezultate glasanja, preneo je Itar-Tass.

Čestitke

 

Prema konačnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. februara, pobedio Timošenkovu sa prednošću od 3,5 odsto, ili 890.000 glasova.
Janukoviču su na izboru za predsednika čestitali i predsednici Gruzije, SAD i Francuske, Mihail Sakašvili, Barak Obama i Nikola Sarkozi, kao i predsednik Evropskog parlamenta Jirži Busek.
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev čestitao je Janukoviču dva dana posle izbora.

Šef izbornog štaba Timošenkove Aleksandar Turčinov rekao je da Timošenkova želi da njenu žalbu razmotri celokupan panel sudija Vrhovnog administrativnog suda, kao i da proceduru prenosi televizija.
 

"To će uveriti javnost u transparentnost sudskih postupaka, a cela nacija moći će da čuje argumente i stavove obe strane", rekao je Turčinov.
 

On je najavio i da će u postupku učestvovati mnogo svedoka, spremnih da posvedoče da je na izborima bilo nepravilnosti i dokažu da su rezultati namešteni u korist Viktora Janukoviča.
 

Tumošenkovu će na sudu predstavljati bivši predsednik Leonid Kravčuk, bivši šef diplomatije Boris Tarasjuk i još četvorica članova parlamenta iz bloka BJT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here