EPA
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio “brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi”.

Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi ABC Njuz.

– Liban, region i čitav svet su bezbedniji bez njega – poručio je Blinken.

Nasralah je ubijen u izraelskom vazdušnom udaru u južnom Bejrutu u petak, što je bio do sada najteži udarac za Hezbolah tokom gotovo godinu dana pograničnog konflikta sa Izraelom.

Blinken je dodao da će SAD i njihovi partneri nastaviti da rade ka postizanju diplomatskog rešenja koje obezbeđuje pravu sigurnost za Izrael i Liban i omogućava građanima na obe strane granice da se vrate kućama.

– Diplomatija ostaje najbolji i jedini put ka postizanju veće stabilnosti na Bliskom istoku – poručio je on, dodajući da SAD ostaju posvećene hitnom unapređenju ovakvih nastojanja.

Izraelski vazdušni udari i danas su nastavljeni širom Libana kao i u prestonici Bejrutu, a neimenovani američki zvaničnik rekao je u nedelju za ABC Njuz da su možda već počele izraelske prekogranične kopnene operacije malog obima, kao uvod u širu ofanzivu na jug Libana protiv ciljeva Hezbolaha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here