EPA/Lise Aserud
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Izrael i sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u sklopu nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Najavljeno je da će teme razgovora Blinkena sa izraelskim državnim vrhom biti i povećanje isporuka humanitarne pomoći, kao i deeskalacija sukoba Izraela i pro-iranske militantne grupe Hezbolah u Libanu, prenosi Glas Amerike.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze u oktobru 2023. godine, Blinken je jedanaest puta dolazio na Bliski istok.

Nekoliko sati pre početka razgovora u Izraelu Hezbolah je saopštio da je ispalio rakete na izraelske vojne baze u blizini Tel Aviva i Haife, ali Izrael tvrdi da je presreo sve projektile ispaljene iz Libana.

U međuvremenu, ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u današnjem napadu izraelske ratne avijacije na ciljeve u blizini glavne državne bolnice u Bejrutu poginulo najmanje 13 i ranjeno 57 osoba.

Višemesečni mirovni pregovori uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara nisu rezultirali prekidom vatre u okupiranoj palestinskoj enklavi, ni oslobađanje talaca koje Hamas drži u zatočeništvu.

Očekuje se i da će Blinken tokom ovog putovanja na Bliski istok obići nekoliko zemalja, uključujući Jordan.

Neimenovani zvaničnik stejt departmenta izjavio je da će razgovori sa arapskim liderima uključivati i nastojanja da se preciziraju predlozi o upravljanju Pojasom Gaze po okončanju sukoba.

On je ukazao je da je američka strana formulisala elemente postkonfliktnog plana o kojima je spremna da razgovara direktno sa izraelskim vlastima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here