EPA
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Sjedinjene Države preduzeće sve potrebne mere budu li napadnuti američki interesi na Bliskom istoku, rekao je u petak šef američke diplomatije Entoni Blinken.

– Sjedinjene Države preduzeće sve potrebne mere kako bi zaštitile američko osoblje i američke interese u regionu – rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Blinken je u petak rekao da će odluke koje strane na Bliskom istoku donesu u idućim danima odrediti kojim će putem region krenuti i da će imati velike posledice u godinama koje dolaze.

Na konferenciji za novinare na margini Generalne skupštine UN-a, Blinken je rekao da je Vašington jasno dao do znanja kako veruje da je put napred putem diplomatije, a ne sukoba.

Napad na Bejrut

Iranska ambasada u Libanu objavila je u petak na platformi X da je izraelski napad na Bejrut opasna eskalacija koja menja situaciju i koja će „svom počinitelju doneti odgovarajuću kaznu“.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da je napad „ratni zločin“ za koji bi i Izrael i SAD trebali odgovarati, preneli su državni mediji.

– Taj varvarski napad, koji je izveden bombama koje je odmetničkom zionističkom režimu dao američki režim … očit je i neporeciv ratni zločin. Prema tome, američki režim takođe je učesnik zajedno s zionističkim režimom i mora da odgovara – rekao je.

Hezbolahova televizija al-Manar objavila je da su u najskorijim napadima uništene četiri zgrade i da u višestrukim napadima ima mnogo žrtava, preneo je dpa.

Reč je o najgorem napadu na Bejrut u gotovo godinu dana sukoba s Izraelom.

Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah bio je meta novog izraelskog napada na južna predgrađa Bejruta i izraelska vojska proverava je li povređen, objavio je američki portal Axios, pozivajući se na izraelski izvor.

Nasralah je živ, rekao je Reutersu u petak izvor blizak Hezbolahu.

Napad se dogodio nedugo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao u govoru u UN-u da će nastaviti da napada Hezbolah u Libanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here