EPA/Lise Aserud
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken preneo je Izraelu da će dalja eskalacija sukoba koji uključuje Liban samo otežati okolnost da se civili vrate kućama, sa obe strane granice, saopštio je danas Stejt department.

Izrael je u četvrtak odbacio pozive na prekid vatre sa militantnom grupom Hezbolah, prenosi Rojters.

Uprkos stavu Izraela, SAD i Francuska predložile su hitno 21-dnevno primirje i rekle da su pregovori nastavljeni, uključujući i one koji su održani na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

“Sekretar je razgovarao o važnosti postizanja sporazuma o 21-dnevnom prekidu vatre preko granice između Izraela i Libana. On je naglasio da će dalja eskalacija sukoba samo otežati taj cilj (povratka civila)”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta koji se odnosi na razgovore između Blinkena i izraelskog ministra za strateška pitanja Rona Dermera.

U saopštenju je takođe dodato da je Blinken razgovarao o naporima da se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze i oko toga šta Izrael treba da preduzme kako bi poboljšao isporuku humanitarne pomoći u enklavi.

Američki predsednik Džo Bajden 31. maja je izneo predlog o prekidu vatre za Gazu u tri faze, ali je sporazum naišao na prepreke, uglavnom zbog zahteva Izraela da ostane u Gazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here