Sa jedne od ranijih službi u Crkvi u Kabramati

Parohijani Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija iz sidnejske Kabramate, na čelu sa sveštenikom i starešinom hrama protom Đurom Đurđevićem, uputili su nedavno pomoć dvema porodicama u otadžbini.

Saznavši za tragediju koja je zadesila mladu porodicu Đurić iz Banja Luke, vernici iz Kabramate i prota Đuro odlučili su da im pritekne u pomoć i ublaže rane koliko je to moguće.

Mlada majka, 28-godišnja Dušanka – Duja Đurić, u devetom mesecu trudnoće obolela je od virusa korona, kao i njen suprug Nemanja, koji je uspeo nekako da se izvuče ali sa vidnim posledicama. Dušanki su doktori rekli da mogu da je porode i da novorođenčetu daju velike šanse da preživi, ali da njeni izgledi nisu veliki, s obzirom na stepen oboljenja.

Požrtovovana majka Duja je izabrala da spase bebu, a s njom šta bude. Devojčica Mia je rođena, a majka je posle nekoliko dana nažalost preminula, ostavivši za sobom još jednu, tek nešto stariju ćerkicu Mariju.

Vladika Siluan i vladika Kirilo sa Ristom Jovanovićem

– Što od vernika, a što od priloga crkve, prikupljeno je 7.000 dolara, koje je tokom posete otadžbini i boravka u Banja Luci uručio naš episkop australijsko novozelandski, preosvećeni vladika Siluan. Neizmerno smo mu zahvalni na žrtvi i usluzi – veli prota Đuro, koji ima običaj i da kaže da je “uvek blaženije davati nego li primati”.

Drugo dobročinstvo koje je kabramatska crkva učinila, jeste dar Ristu Jovanoviću, uzornom Srbinu iz svetosavske srpske Crne Gore.

– Risto je na Vidovodan ove godine, ostavivši u Podgorici suprugu Teodoru i dvomese

nu ćerkicu, pošao sa ostalom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama na raspeto Kosovo i Metohiju, da ispuni zavet Kneza Lazara, i da na Gazimestanu učestvuje u molitvenom činu odavanja zahvalnosti svetim kosovskim mučenicima i ratnicima, ali je samo zbog toga na pravdi Boga uhapšen od šiptarske policije – kaže prota Đuro.

On je dodao i to da je “Ristova jedina krivica bila što je kod Spomenika svetim kosovskim ratnicima, reagovao kad je video kako šiptarska policija maltretira i pretresa jednu čestitu srpsku monahinju”.

– On ih je mirnim tonom, što su mnogobrojne kamere zabeležile, zamolio da ne diraju jadnu monahinju. Na to su ga zgrabili šiptarski policajci, stavili mu lisice na ruke i odveli ga u zatvor gde je ni kriv ni dužan proveo mesec dana. Kada su ga u sudnici predstavljali kao “prekršioca zakona”, kazavši da se radi o Crnogorcu Ristu Jovanoviću iz Podgorice, on je poput mlađanog đakona Avakuma, kada su ga Turci u Beogradu vodili na sudilište i gubilište izgovorio: “Srb je Hristov raduje se smrti – nema lepše Vere od Hristove”. Tako im je Risto kazao da on nije Crnogorac, nego Srbin iz Crne Gore – dodaje prota Đurđević.

U znak zahvalnosti, kabramatska Crkva svetog Đorđa, što od svog novca, što od priloga vernika, prikupila je 4.000 dolara, koje je Ristu i njegovoj porodici uručio vladika Siluan u crkvenom domu u Podgorici, zajedno sa vladikom Kirilom.

Episkop Silluan je uručio pomoć Nemanji, suprugu preminule Dušanke Đurić iz Banja Luke

Pomoć mališanima bez majke

“Na ovome nećemo stati”; rekao je prota Đuro i najavio da će kabramatska parohija nastaviti da šalje pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

– Sledeća akcija, čim se malo ublaže mere u Sidneju, a vernici budu mogli da dolaze u sveti hram na molitvu, počećemo prikupljanje pomoći porodici Biljane Kokić iz Bosanskog Broda, koja je nedavno preminula i iza sebe ostavila desetoro nejake dečice. O svemu će naši vernici biti blagovremeno obavešteni, kako bismo što pre počeli da prikupljamo prilog – rekao je otac Đuro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here