Biznis od sudske zaplene

0

Ivanka sa ministarkom pravosuđa Austrije Klaudijom Bandion Orter

Radi se o jedinstvenoj firmi nazvanoj "Edikt-Geier", koja već u samom svom imenu daje nagoveštaj o čemu se zapravo radi.

– Edikte je stručan termin i označava sudske postupke zaplene stvari, dok je "Geier" surova ptica lešinar. Zvuči dosta surovo, ali je i veoma simbolično s obzirom na to čime se firma bavi – objašnjava vlasnica.

A sve je počelo dopunom zakona 2008. godine, kojim je omogućeno da se sudski zaplenjene stvari prepuste firmama da one obavljaju aukcije i vrše prodaju. To je bio podsticaj za Ivanku, koja je zbog svog posla bila upućena u ovu novinu, da započne novi i do sada neprobani biznis, budući da je samo pravosuđe tražilo poslovne partnere za ovaj poduhvat.

– Razgovaralo se i sa "e-bay", ali oni nisu mogli da ispune sve potrebne uslove – objašnjava smela poslovna žena, koja inače već 40 godina živi u Austriji.
Tako je u junu mesecu 2009. godine otvorena ova firma, kao i prateći internet portal. Na svečanom otvaranju je među ostalim uglednim zvanicama prisustvovala i sama ministarka pravosuđa Klaudija Bandion Orter.

Bandion Orter je tada rekla da je ova novina prednost i za pravosuđe, a i za same dužnike, koji na ovaj način mogu da dobiju veće sume za svoje zaplenjene stvari, nego što bi to bio slučaj sa veštačenjem.

Tako od juna meseca ove godine, stvari koje zapleni Visoki pokrajinski sud u Beču, koji je inače zadužen i za pokrajine Donja Austrija i Burgenland mogu da se nađu na prodaji u ovoj firmi. Ceo poslovni poduhvat naše dovitljive sugrađanke je tako i podstaknut od strane same države.

Božićna rasprodaja

Za kratko vreme ova firma je obavila više od 1.500 aukcija, različitih artikala, od nerc bundi, slika, kuhinjskog posuđa, klavira, sofa, do plazma televizora, nameštaja i skupocenih persijskih tepiha. Ne postoji garancija, ali posao očigledno cveta. U susret Božiću, firma je pripremila božićnu rasprodaju 18. i 19. decembra, na kojoj se za manje sume mogu naći vredni pokloni.

Iako ovu smelo realizovanu ideju prati ona čuvena izreka "Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", Ivanka kaže da nema nikakav lični odnos prema tome, već isključivo poslovni.

– "Edikte-Geier" takođe prodaje stvari, koje je zaplenio Magistrat, a i svako privatno lice može da donese svoje artikle za prodaju. Način poslovanja se razlikuje od "e-bay", jer preko tog portala svako može da prodaje i postavlja svoje ponude.

 

Kod nas je to drugačije. To radimo isključivo mi. Tako se zaplenjene stvari donesu, naši profesionalni fotografi slikaju artikle i postavljaju ih na portal. Isto tako naša firma je otvorena svakoga dana za sve one koji žele i lično da pogledaju artikle. I kupe ih na licu mesta. Takvih usluga na "e-bay" nema i mislim da je to naša prednost i da kupci imaju više poverenja – objašnjava Ivanka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here