Birokrate sebi dele premije

0

Mario Gatiker

Savezni rashodi za premije za nagrađivanje zaposlenih su u roku od četiri godine na federalnom nivou porasli za više od osam miliona franaka (sa 21,8 na skoro 30 miliona). Naročito velikodušan je Savezni ured za migracije (FOM) i njegov direktor Mario Gatiker, koji je 62 odsto zaposlenih nagradio ovim bonusima.
Uskoro bi, međutim, takva praksa trebalo da se prekine, kako je najavio sam Gatiker u jednom internom mejlu. Ubuduće bi premije dobili samo oni zaposleni koji su se istakli izuzetnim rezultatima. Po tome bi još od ove godine tek svaki treći zaposleni dobio bonus.
„ Rukovodstvo namerava da distribuira premije tako da ih dobiju oni koji zaista zaslužuju.
Pod rukovodstvom Gatikera je skoro dva puta više zaposlenih dobilo bonus nego u 2012. godini, a u proseku je osoblje krajem godine imalo 2.500 švajcarskih franaka na kontu.
Savezni ured za migraciju se sa 750 zaposlenih ubraja u najveće službe u federalnoj upravi. Iz Ureda su, međutim, demantovali da se daju tako velikodušne premije, a bonus odgovara iznosu od 1-1,5 odsto troškova za zaposlene.
U uporednom pregledu se pokazalo da je ranije više zaposlenih nagrađivano bonusom.
Odgovorni su već reagovali: U prošloj godini je još samo 39 odsto zaposlenih dobilo premiju od prosečnih 3.149 franaka, što govori da je sada manje osoblja dobilo više novca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here