Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetiće u narednim sedmicama Sjedinjene Američke Države kako bi predstavio svoju strategiju za pobedu Ukrajine u ratu protiv Ruske Federacije.

“Plan pobede” šef Ukrajine će uručiti predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, kao i predsedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Kako saznaje Bild, strategija Zelenskog uključuje zahtev da se dozvoli raspoređivanje zapadnog oružja dugog dometa za napade na rusku teritoriju i spremnost Ukrajine da pristane na lokalni prekid vatre u nekim sektorima fronta, tako da će to biti “privremeno zamrzavanje situacije”.

– Zelenski sada želi da sve stavi na jednu kartu i pokuša da napravi preokret na bojnom polju, apsolutno mu je potrebana odluka predsednika Bajdena – što pokazuje koliko je već veliki očaj u Ukrajini, ukazao je vojni ekspert Karlo Masala s Univerziteta Bundesvera u Minhenu za Bild, prenosi RTS.

Podseća se da je Zelenski na konferenciji o evropskoj bezbednosti u Kijevu na Jalti rekao da su Ukrajini potrebni paketi vojne pomoći zapadnih zemalja, koji su obezbeđeni samo delimično ili sa višemesečnim zakašnjenjem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here