BiH primljena u Akcioni plan za članstvo NATO-a

0

 

"MAP za Bosnu je usvojen, ali uz jasne uslove potrebne za primenu", rekao je portparol Apaturai na konferenciji za novinare u četvrtak posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Talinu u Estoniji, preneo je Rojters.

 

Apaturai je dodao i da će BiH, između ostalog, morati da dovrši registraciju celokupne vojne opreme u zemlji, navela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

 

"Članice NATO prepoznale su veliki uspeh i napor koji je učinila Bosna i Hercegovina da bi ispunila uslove potrebne za ulazak u MAP“, izjavio je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj povodom uključivanja BiH u ovaj plan.

 

"BiH je dobila MAP uz mali uslov, koji se tiče vojne imovine. To znači da pre otpočinjnja prvog ciklusa MAP-a BiH mora da reši pitanja 69 perspektivnih lokacija vojne imovne, odnosno da ih u skladu s tim prenese u vlasništvo Ministarstva odbrane BiH ", izjavio je sinoć Alkalaj.

 

Prema njegovim rečima, veliki broj zemalja, njih preko 20, dalo je podršku BiH. On je istakao da ulazak u MAP pre svega znači stabilnost za BiH, garantuje njen suverenitet i teritorijalni integritet i predstavlja doprinos stabilnosti na čitavom zapadnom Balkanu.

 

Ovaj plan, za koji se BiH prijavila 2009. godine, ima za cilj da ubrza proces ulaska zemalja kandidata u Alijansu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here