BiH: Biometrijski pasoš 124 evra

0

Izdavanje biometrijskih putnih isprava za građane u BiH u Evropi u punom je jeku, a konzulati ove zemlje u Beču, Cirihu, Parizu, Minhenu, Štutgartu i Berlinu dobili su nova uputstva u vezi sa izdavanjem pašoša, te "svež" cenovnik, koji će na snagu stupiti u ponedeljak 2. novembra.

Novina je da će i deca starija od sedam godina ubuduće dobijati pasoše sa rokom važenja od pet godina, kao i njihovi roditelji, a ta putna isprava, sa svim taksama, koštaće 124 evra, na šta treba dodati i šest evra poštanskih troškova sa slanje putne isprave na kućnu adresu podnosioca zahteva.

 

Dečji pasoš, za mlađe od sedam godina i sa rokom važenja od tri godine, od sada će koštati 78 evra. Dete više nije moguće upisati u pasoš roditelja i mora da poseduje vlastitu putnu ispravu.

Najveći problem u kampanji zamene starih za nove biometrijske pasoše BiH

Zakazivanje termina

Procedura za uzimanje biometrijskih podataka (slikanje i otisci po dva prsta sa obe ruke) traje u proseku između 15 minuta i pola sata. Pre dolaska u nadležni konzulat, treba u svakom slučaju zakazati termin.

službenici konzulata imaju sa građanima koji ne poseduju CIPS-ovu ličnu kartu, odnosno njihov jedinstveni matični broj (JMB) nije registrovan u Centralnom sistemu za evidenciju podataka u BiH. U taj sistem moraju biti registrovani svi građani BiH, dakle svi punoletni, kao i maloletni građani Bosne i Hercegovine.

 

Zahtev za upisivanje podataka u bazu CIPS-a može se izvršiti i putem Konzulata, gde se za to podnosi poseban zahtev.

 

Važno je napomenuti da građani BiH koji žive u inostranstvu ne moraju žuriti sa zamenom pasoša ako im je putna isprava još važi. To će smanjiti gužve i smanjiti "pritisak" na ionako obimnim poslom opterećene službenke Konzulata.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 31.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here