EPA
Vakcina protiv Covid-19 u Australiji

Savezna vlada i premijer Skot Morison su odbacili mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije protiv kovida, naglasivši da to neće biti deo politike Komonvelta. Međutim, poručili su poslodavcima da moraju sami da odluče da li će od zaposlenih zahtevati da se vakcinišu.

Prema preporuci Nacionalnog kabineta, poslodavci i firme mogu da donesu sopstvena pravila o imunizaciji u sklopu “razumnih direktiva”, a isto pravo prepušteno je i državama i teritorijama za industrije i institucije za koje se proceni da je vakcinacija neophodna.

U faktore koji to određuju uključeni su rizici na radnom mestu, odnosno gde zaposleni radi, kao i individualni rizik za svakog radnika.

U sklopu ove direktive, proteklih nedelja počele su da se oglašavaju različite industrije, ustanove i preduzeća u Australiji, koji izdaju naloge o obaveznoj kovid vakcinaciji u svom sektoru.

Najveća primena novih mera je u NSW, državi koja je trenutno najugroženija virusom. Tako su svi radnici na pozicijama od ključnog značaja (essential workers), te građevinci i obrazovni sektor, dobili instrukcije da moraju biti potpuno vakcinisani, ukoliko žele da zadrže posao.

Vakcina ili otkaz

Prošle sedmice vakcinacija protiv kovida je postzala obavezna i za radnike u zdravstvu u Novom Južnom Velsu, koji će morati da do kraja idućeg meseca prime bar jednu dozu. Vlada kao razlog tog poteza navodi “bezbednost kolega i pacijenata u svim državnim i privatnim bolnicama”.

Tako će svi zaposleni u zdravstvu (Health NSW) morati da dostave dokaz da su primili prvu dozu vakcine do 30. septembra, a dokaz o potpunoj vakcinaciji do 30. novembra – ili barem da su do tog dana zakazali drugi termin. U suprotnom, neće moći da nastave da rade.

Treba naglasiti i da Zdravstvo NSW zapošljava čak 140.000 radnika, uključujući medicinsko, ali i administrativno i drugo osoblje. Od ovog broja, skoro 80 odsto već je primilo prvu vakcinu.

Visoka stopa vakcinisanosti i ne čudi jer se većina zdravstvenih radnika smatra za radnike u direktnom kontaktu sa pacijentima i drugim stanovništvom (front line workers) i oni inače moraju da budu vakcinisani protiv zaraznih bolesti, kao što su grip, boginje, ospice i veliki kašalj.

Međutim, Zdravstvo NSW zapošljava i veliki broj administrativaca, koji u većini slučajeva nemaju kontakt s ostalim osobljem i pacijentima, pa za njih uobičajena obavezna vakcinacija protiv ovih bolesti ne važi. Međutim, sada će i oni, bez obzira na to da li posao obavljaju od kuće, što je slučaj s mnogima u toku pandemije, morati da se vakcinišu protiv kovida do kraja septembra. U suprotnom, rizikuju da ostanu bez posla.

Obaveza se odnosi na celokupno osoblje Zdravstva NSW u svim ustanovama i organizacijama, jer kako je navedeno, “ovo je urađeno da bi se osiguralo bezbedno radno okruženje za samo osoblje i što je najvažnije, za sve pacijente.”

U objavi Zdravstva NSW jasno je naglašeno da će osoblje koje odbije da se pridržava pravila biti “isključeno s radnog mesta”. Jedini izuzetak mogu da budu oni koji imaju potvrdu o medicinskom razlogu da se ne vakcinišu i biće izuzeti jedino ako lekar potvrdi izuzeće.

Rok produžen do 6. septembra

Osoblje u zdravstvu, koje je u direktnom kontaktu s pacijentima i klijentima (frontline workers), a rade u nekoj od 12 “žarišnih” opština na zapadu i jugozapadu Sidneja, bilo je u obavezi da do 30. avgusta primi prvu dozu vakcine. Međutim, prošlog petka u “minut do 12” došlo je do iznenadne promene i privremenog produžavanja ovog termina do 6. septembra.

Razlog je nemogućnost da se zakaže vakcinacija u roku kako bi svi primili bar jednu dozu do datuma koji je određen.

Donoseći ovu odluku Vlada NSW je imala na umu veliki broj pritužbi jer je veb stranica Službe NJV “pala” u četvrtak uveče zbog velikog broja korisnika koji su želeli da se prijave za vakcinaciju, kao i za dozvole za ulazak ili izlazak iz žarišnih područja.

Iako je produžio termin za obaveznu prvu vakcinaciju, NSW Health je u petak uveče uklonio odluku da bi brzi antigenski test na poslu mogao da se kortisti kao alternativa za vakcinu.

Isti nivo zaštite

NSW Health je saopštilo da se konsultovalo sa sindikatima, vrhovnim državnim organima i privatnim zdravstvenim ustanovama u vezi sa donešenjem odluke o obaveznoj vakcinaciji. Nacionalni kabinet je u junu je pristao da naloži vakcinaciju protiv kovida za radnike u domovima za stara lica i osobe sa invaliditetom.

Iz zdravstva kažu da su oni sada jednostavno proširili ovu meru na sve radnike u zdravstvu kako bi “osigurali isti nivo zaštite”.

– Mnogi zdravstveni radnici su već vakcinisani, ali ako je celo naše osoblje vakcinisano, to će pružiti veću zaštitu pacijentima, posetiocima i drugom zdravstvenom osoblju – rekao je ministar zdravlja NSW Brad Hazard obrazlažujući odluku.

“Zašto ćute sindikati?”

Povodom obavezne vakcinicije u zdravstvu i obrazovnom sektoru oglasio se Mark Lejtam, bivši lider Laburističke stranke, a sada prvi čovek partije One Nation u NSW.

“Sindikati su se vekovima borili da poslodavci ne mogu da kontrolišu telo i zdravstvene izbore svog osoblja. Osnovno pravo radnika bilo je da ne moraju da biraju između posla i medicinske procedure koju ne žele. Ali sada se to sve promenilo, posebno u NSW, a nigde se ne vidi da sindikati pokušavaju da se bore za svoje članove,” napisao je Lejtam na Fejsbuku.

On je naglasio da nijedan program vakcinacije u istoriji Australije nije bio obavezan i zaključio:

“Broj sindikata se smanjuje već godinama zbog zanemarivanja potreba članova, a u svetlu ovog novog debakla, zašto bi neko nastavio da bude član sindikata i da plaća članarinu?”

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here