Bez Srba u Brizbejnu

0

Sa jedne od prošlih parada

 

 

U pozivu koji je, u ime Prve srpske podružnice ratnika i četnika u Melburnu potpisao sekretar Toma Banjanin, podseća se da se učešćem u Anzak paradi "odaje dužna pošta srpskim borcima i njihovim saveznicima koji su pali u odbrani slobode, demokratije, ljudske časti, dostojanstva i svoje otadžbine". Zborno mesto srpske grupe je u istočnom delu Flinders ulice (blizu Rasel ulice) u 10.30 pre podne. Polazak je predviđen oko 11.30.
 

Parastos umesto parade

Član uprave i višegodišnji predsednik Organizacije srpskih četnika iz Brizbejna, Mićo Ćuić, ovaj put, umesto na paradu, poziva brizbejnske Srbe da dođu na parastos za sve poginule srpske borce i zarobljenike u proteklim otadžbinskim ratovima koji će biti održan u crkvi Sv. Nikola u Vajkolu 25. aprila ove godine nakon redovne jutarnje službe.

U Sidneju zborno mesto za odlazak na marš je ispred Srpskog centra u Bonirigu u 10 časova pre podne, odakle je predviđen zajednički polazak autobusom.

 

Oni koji ne mogu da idu autobusom, mogu da dođu na polazno mesto marša, ugao Pit i Bridž ulice u Sitiju do 11.30 ujutru. Posle marša, zakazan je ručak takođe u Bonirigu.

Uprava Organizacije srpskih četnika "Ravna gora", mesni odbor Brizbejn, obavestila je organizatore parade povodom ANZAK dana da ove godine predstavnici srpske zajednice neće uzeti učešća u maršu.

 

Kao razlog, navodi se bolest nekih od stalnih učesnika parade i odsustvo drugih, tako da iz Organizacije smatraju da je bolje da se ove godine ne pojave u zajedničkoj koloni, ali dodaju da će sledeće godine sigurno ponovo zauzeti svoje mesto u počasnom stroju.

Ovo će biti prvi put da nakon 20-godišnjeg učešća u paradama povodom ANZAK dana, Srba ne bude organizovano na maršu u Brizbejnu, ali nije isključeno da se pojedinci sa srpskim obeležjima priključe nekoj od drugih zajednica koje će marširati na paradi.
 

Samo venci, bez šahovnice

Informacija da će među učesnicima sutrašnjeg ANZAK marša u Melburnu, zajedno sa saveznicima oslobodilačkih ratova po prvi put marširati "hrvatski ratni veterani", proširila se prošle nedelje među članovima srpske zajednice u Australiji. Međutim, "hrvatski veterani" neće učestvovati na sutrašnjem maršu u Melburnu, ali su zato trebali da polože venac ispred Spomenika poginulim australijskim vojnicima, u Melburnu.

Kako je objavljeno u radio emisiji na hrvatskom jeziku na stanici 3ZZZ, predstavnici "udruženja dobrovoljaca i veterana domovinskog rata", Hrvatskog konzulata i hrvatske zajednice Melburna i Džilonga, trebali su da po "prvi put službeno polože venac" ispred Spomenika poginulim australijskim vojnicima.

"Generalni koznulat Republike Hrvatske u Melburnu je sa upravom Spomenika australijskim ratnim veteranima u Melburnu dogovorio, da predstavnici Udruženja dobrovoljaca i veterana domovinskog rata Hrvatske, u petak 23. aprila u 13 časova polože venac na spomenik poginulim australijskim vojnicima".

U pročitanom saopštenju, članovi Hrvatske zajednice su pozvani da "prilikom polaganja venaca ne mogu isticati parole i zastave drugih država".

 

 

Prvi put – partneri

U pozivu pročitanom na radiju, o ovoj "istorijskoj ceremoniji" , rečeno je: "Koliko nam je poznato, to će biti prvi put da hrvatski ratni veterani službeno polažu venac na Spomenik australijskim ratnim veteranima u Melburnu i Australiji. Generalni konzulat pozvao je članove hrvatske zajednice da se odazovu ovoj ceremoniji u znaku partnerstva i prijateljstva između Republike Hrvatske i Australije."

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here