Bez plakanja nema radovanja

0

Ljubitelji guslarske pesme imali su priliku da uživaju u vrhunskoj interpretaciji majstora na ovom instrumentu, a stihovi govore da "bez plakanja nema radovanja". Na guslarske večeri, pripoveda Đorđija, dolaze sve generacije, dolaze porodično, a to je zapazio na Kolarcu u Beogradu gde svake godine u februaru ima solistički koncert.
 

Ovde potpis

On je prošle godine sedam puta gostovao u Americi i Kanadi i kaže da tamo na koncertima prisustvuju i stranci, pošto su gusle prvi gudački instrument na svetu, pa žele da čuju kako to zvuči. Koncerti su bili kombinacija izvornih narodnih i guslarskih pesama i bilo je zaista uspešno, a sve je organizovano u sklopu Srpske pravoslavne crkve i naših klubova u Njujorku, Nju Džersiju, Čikagu, Las Vegasu….

Vlastimir Barać je vrhunski guslar, snimali su zajedno, a sada su gostovalu u Frankfurtu, Darmštatu i Kaselu. Kada se vrate u otadžbinu sledi turneja o Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori koja će trajati mesec dana.
 

Koprivica je rođen u Banjanima kod Nikšića. Počeo je da svira violinu, ali je na nagovor deda violinu zamenio guslama i ubrzo postao prvak države. Barać je višestruki prvak Srbije, rođen između Bijelog Polja i Sjenice, gde u svakoj srpskoj kući, priča Barać, na zidu vise gusle. Kad se spomenu gusle, to se najčešće vezuje za Crnu Goru. Vlastimir živi u Kragujevcu. Srbijanac, a jedan od najboljih guslara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here